Днес има стотици езици за програмиране. Появяват се нови, постоянно се модернизират съществуващите. Някои стават популярни и търсени. Други постепенно отиват в забвение. Но как да разберем кои от тях са достойни за внимание и какво няма смисъл да учим, с изключение на „за себе си“?

Предлагаме ви ТОП 5 анти-рейтингови езици за програмиране, които експертите не препоръчват да се преподават през 2019 година.

Важно: рейтингът не оценява предимствата и недостатъците на езика за програмиране. И не поставя под въпрос неговата полезност или други качества. Проучването се основава на параметрите на участието на професионалната общност, нарастващия интерес на разработчиците към езика, търсенето на пазара.

Такива рейтинги се съставят почти ежегодно. А практиката показва, че днешния „губещ“ след няколко години (след някои актуализации или появата на нови технологии) може да стане лидер. Но те помагат да се ориентирате, има ли смисъл да научите език в краткосрочен план, да го отложите „за неопределено време” или да го забравите завинаги.

1. Dart

Този обектно-ориентиран универсален език за програмиране е създаден от Google през 2011 г. Използва се както за мобилни приложения, така и за сървъри, подходящ е за писане на уеб услуги или работа с IoT устройства. Изглеждаше, че развитието трябваше да бъде успешно.

В действителност, Dart  показва някои от най-ниските резултати от ангажираността. А сравнителната младост на езика очевидно няма нищо общо с това. Например Swift е три години по-млад. А популярността му вече е много по-висока.

Dart езикът има своите предимства, но според разработчиците той не предизвиква интерес. Да, той може да опрости малко, например уеб разработката. Но все пак той прави същото нещо, което може да се реализира чрез други методи. И затова сред по-голямата част от разработчиците, този език се счита за „мъртъв“.

Днес Dart се използва в някои проекти на Google, използва се и от Workiva и Blossom, както и от други компании. Но пазарът на труда за програмистите от Dart е ограничен и ясно се свива. Вече работните места са значително по-малки от съществуващите специалисти. Затова и той оглавява анти-рейтинга.

2. Objective-C

Този обектно ориентиран език за програмиране е известен в света на разработчиците от 1984 г. насам. На него Apple написа OS X, а след това и мобилната iOS система. IOS-приложенията и софтуерът за настолните компютри на Apple вече се пишат на Objective-C дори и сега. Но с появата на по-модерния език Swift през 2014 г. Objective-C започна да губи своите позиции.

Objective-C показва малък брой клонове на приложение в сравнение, например, с Erlang, т.е. разработчиците не са твърде склонни да използват Objective-C, което е недостатък за всеки език за програмиране.

Общността Objective-C на практика спря да расте. Все повече програмисти преминават към Swift.

В същото време търсенето на специалисти от Objective-C сред работодателите е все още високо. Най-често програмистите са необходими, за да поддържат съществуващи проекти, за да поддържат стария код.

Ако предприемете първите стъпки в програмирането, трябва да разберете, че докато можете да научите Objective-C, много компании ще подобрят продуктите си и няма да се нуждаят от специалисти в този профил. Изучаването на Objective-C е рисковано. За да работите под iOS, по-добре е да започнете да изучавате Swift.

3. CoffeeScript

Този език за програмиране е сравнително млад, той се появява през 2009 г. CoffeeScript перфектно компилира към JavaScript и ви позволява свободно да използвате при конвертиране на всички вградени библиотеки на CoffeeScript. Имаше дори период, когато някои програмисти предложиха CoffeeScript като цяло да използва вместо обичайните JS.

Сега CoffeeScript е в упадък. Това се дължи преди всичко на появата на нови версии на JavaScript. По-малко вероятно е разработчиците да се нуждаят от алтернативни решения, особено 10 – годишни.

Според степента на участие на общността, този език също е далеч от първите места. Ако се интересувате от езици, които винаги могат да бъдат обсъждани с колеги в мрежата, CoffeeScript очевидно не е подходящ за вас.

4. Lua

Lua е скриптов език за програмиране, създаден през 1993 година. Днес той се използва за работа с игрови ресурси и web – сървъри. Разбира се, Lua има солидна възраст за този тип език, но все още се използва за индивидуални цели.

Популярността на Lua е сравнително добра. Активно се обсъжда във Facebook общностите и професионалните ресурси. И въпреки че няма смисъл за начинаещите да се ровят в спецификата на този език за програмиране, опитни специалисти показват добри резултати по този въпрос.

По отношение на продължаването и свободните работни места, Lua показва далеч от окуражаващи резултати. От една страна, той може да бъде намерен в технологичните пакети на проекти 9GAG и Shopify. От друга страна, вече има повече предложения от специалисти, отколкото наличните свободни работни места. Вече се забелязва, че този език активно се замества от по-напредналите конкуренти.

5. Erlang

Езикът за програмиране Erlang е разработен през 1986 г. и е един от функционалните. Използва се в банковото дело, IT-телефонията, електронната търговия и при работа с различни комуникации. И въпреки че той заема 13-то място в общия списък, по броя на абонатите и популярността сред разработчиците, той е сравнително висок.

Това е един стар, добре познат език, който, въпреки известни изблици на интерес, постепенно изпада в упадък. Това е съвсем нормално от гледна точка на възрастта на един функционален език.

На пазара на труда Erlang все още е доста търсен. Включват го в свои собствени технологии и се използват в проекти от много, включително големи компании. Но появата на нови модерни функционални езици постепенно замества този „патриарх“ в своята сфера. Сега Elixir, Elm и Scala се използват по-често като функционални.

По принцип като помощен език Erlang може да бъде полезен. Но да го научите като един от основните просто няма смисъл.

Описаните сред „най-лошите“ езици за програмиране все още се използват доста активно. Някои от тях дори могат да бъдат необходими за решаването на конкретни проблеми.

Заслужава да се припомни, че рейтингът се базира на резултатите от проучване и анализ на пазара в английския сегмент на мрежата. Но практиката показва, че различията обикновено не са критични. И като насока за това, на което си струва да се обръща внимание и какво няма смисъл да се изучава тази година, резултатите от Codementor могат да се използват смело.