Програмистът на JavaScript е специалист, който използва език за програмиране на много парадигми (главно скриптиран) в работата си. Използването на JS ви позволява да направите продукта по-динамичен и интересен. Професията е подходяща за тези, които се интересуват от математика и информатика.

Търсенето на езика за програмиране на JavaScript расте бързо. През 2018 г. той зае едно от първите места в международните рейтинги на популярност. Това не е изненадващо, защото възможностите на JavaScript се разширяват и това е най-доброто решение за хората, които тепърва започват да учат програмиране.

Езикът JavaScript има редица конкурентни предимства:

 • почти всички съвременни браузъри поддържат JavaScript;
 • широк обхват на приложение;
 • голям избор от полезни функции;
 • относителна лекота на изучаване.

Този език за програмиране има много области на приложение:

 • клиентска част на уеб приложения;
 • сървърни приложения;
 • използване в AJAX, Comet;
 • приложение в разработването на браузър ОС и приложен софтуер, персонализирани скриптове на браузъра;
 • автоматизация на офис приложения, внедряване на джаджи и двигатели.

Езикът JavaScript е заслужил любовта на front-end разработчиците. Експертите отбелязват научната стойност на JavaScript, той се препоръчва за изучаване в училище.

 

Характеристики на професията

Програмистите на JavaScript (да не се бърка с Java) бяха и продължават да бъдат незаменими специалисти на пазара на труда, изпълнявайки следният обем работа:

 • разработване на код за компании, създаващи софтуерни продукти;
 • коригиране или прецизиране на съществуващ код;
 • поддържане на работоспособността на създадения продукт;
 • отстраняване на грешки и коригиране на грешки;
 • взаимодействие с тестери, уеб дизайнери и други членове на екипа разработчици.

Програмистът на JavaScript има дълбоки познания по HTML и CSS, за успешна работа в тази област е необходим опит. Талантливият програмист, след като успешно работи като стаж в продължение на 1 година, може да кандидатства за по-интересна и добре платена работа.

 

Плюсове и минуси

Плюсове

 1. Висока популярност на езика JS.
 2. Възможност за самостоятелно започване на обучение; предлагат се и курсове, специализирани форуми и литература. Последният не е надежден източник, тъй като информацията бързо губи своята актуалност поради въвеждането на иновации.
 3. Перспективи за отдалечена работа. Можете да работите и в офис, в този случай работодателят често прави транспортни разходи, заплащане за настаняване за програмисти, които не са от населеното място.
 4. Обучението може да се комбинира с практически дейности.
 5. Професията е подходяща за интроверти с технически манталитет.
 6. Програмистите са отделно интелектуално звено, търсенето на техните услуги и такси се увеличава ежегодно.

Минуси

 1. В сегмента има висока конкуренция.
 2. Дълго и трудно обучение.
 3. Твърде активните и импулсивни хора не винаги могат да издържат на монотонния ритъм на работа.
 4. Необходимо е непрекъснато обучение, в противен случай JavaScript програмистът губи своята стойност като специалист.
 5. Задължително условие – отлично владеене на технически английски език, като последният трябва да се изучава отделно.

 

Важни лични качества

JavaScript програмистите прекарват твърде много време пред компютъра, което, разбира се, се отразява на характера им. Те са много педантични хора, които умеят да се концентрират, умеят да търсят грешки в кода с часове. В същото време от JS програмистите се изисква да бъдат грамотни, защото кореспонденцията с клиенти и разработчици ще трябва да бъде много често. Важна е способността за правилно разпределение на отговорностите и планирането на работния график.

 

Работно място

JavaScript програмистите ще могат да намерят свободни работни места в агенции, участващи в създаването, отстраняването на грешки, поддръжката на различни сайтове, уеб продукти. Можете да работите дистанционно или да направите избор в полза на официалната заетост, като се съсредоточите върху собствените си характеристики и желания. Моля, обърнете внимание, че е трудно за програмист без опит да си намери работа. След като сте получили специализирано образование, не забравяйте да следвате някои прости или безплатни проекти, които можете да използвате във вашето портфолио в бъдеще.