Контекстуалната реклама е форма на целевата реклама за реклами появяващи се в уеб сайтове или друга медия, като съдържание показвано в мобилни браузъри. Рекламите сами по себе си са селектирани и представени от автоматизирани системи, базирани на съдържанието, показано на потребителя.

Целенасочено или не, когато човек търси нещо в търсачките, или просто посещава определени сайтове, той се наблюдава, поведението му се анализира.

 

И след няколко отворени сайта забелязваш, че настойчиво те канят да свалиш някоя книга, ако си попълвал преди това своята електронна библиотека, или изведнъж се появява реклама на всевъзможни туристически маршрути, ако си търсил място за почивка. Понякога такова следене е дразнещо. Особено ако си търсил някаква информация за новия автомобил на свой приятел, а самия ти нямаш, но рекламите на различни сайтове те дразнят с обяви за тониране на стъкла, продажба на автомобили или заеми за автомобили.

А понякога много контекстуални реклами дори помагат да направите избора си. Например, искате да си монтирате климатик през лятото. На коя компания да се спрете, ако търсачката показва десетки? Бързо обърнете внимание на контекстуалната реклама, в която често е написана дори и цената. Два или три кликвания и фирмата е намерена. Както се казва, бързо и ефективно.

За новакът, искащ да се възползва от услугите на контекстуалната реклама, е сложно да съобрази какво да пише в рекламата. В края на краищата това не е сайт или дори статия. Рекламата се състои максимум от двойка изречения, които трябва да привлекат човека, който го вижда, така че той да кликне върху връзката. Добре е в контекстуалната реклама да посочите своя собствена особеност, която ви различава от конкуренцията. Стойността на предлаганата стока, безплатна доставка или монтаж, акции и наличие на отстъпки. От друга страна, няма нужда да мамите посетителя. Той се надява на безплатна доставка, а тя се оказва само при покупка за определена сума. Много лесно посетителя може да отиде в друг сайт, така че мнимата безплатна доставка никой няма да задържи.

Наистина добра контекстуална реклама може да направи само професионалист. Освен това професионалните рекламни компании предоставят на своите клиенти и пълен отчет за дейността, дават пълен достъп до специални програми, позволяващи нагледно да се проследи ефективността на контекстуалната реклама. Да знаете основните положения в онлайн рекламата е забавно, но ако искате по-конкретни резултати, си струва да се доверите на специалисти.