Контент-маркетинг или закупуване на връзки, кое да изберем? Защо покупката на външна референтна маса престава да носи резултати?

Търсачките са се научили да се борят със SEO манипулации, към които без съмнение се отнася и закупуването на външни връзки. Да надхитрим алгоритмите на търсачките и да решим нашите SEO-задачи по този начин вече не е толкова просто. Само по себе си, увеличаване закупуването на връзки в този момент е безсмислено. Ако ви е нужен резултат и увеличаване на естествените връзки, изходът е един – пълна промяна на  стратегията на популяризиране на сайта, насочете усилията си към контент-маркетинг.

.

Контент-маркетинг е единствената алтернатива за на закупуване на връзки

Ако имате нужда от резултат, днес трябва да се стремите да увеличите броя на естествените връзки и да намалите бюджета за закупуване на референтна маса. Нека видим защо връзките не са ефективни и каква е тяхната алтернатива.

Трудно е да се оцени ролята на връзките в популяризирането. Очевидно е невъзможно да се каже недвусмислено каква е важността на тази или онази закупена връзка за популяризирането на сайта. Няма обективни параметри за оценка. Дори явно очевидният критерий – позицията на сайта в резултатите от търсенето,  далеч не е очевиден по този въпрос: къде е влиянието на връзките и къде е ролята на другите фактори? Трудно е да се определи.

Ясно е, че самата покупка на връзки без използването на други инструменти, важни за насърчаването, нищо няма да донесе. Реален резултат дава само контент-маркетинг.

Най-важният компонент на контент-маркетинг е висококачествено съдържание, интересно за целевата аудитория, повишаващ конверсиите и цитиране по естествен начин. Уникалните текстове за сайта, от които посетителят може да получи наистина полезна информация, е основното нещо, от което сайтът се нуждае днес.

Качественото съдържание е единственият начин да се увеличи естествената референтна маса и да се увеличи конверсията. Интересни материали, които хората ще обсъждат на форумите, цитират в блогове, ще се позовават на тях в своите профили в социалните мрежи. Броят на естествените връзки, водещи до определена страница, при наличието на добро съдържание вие ще можете да определите лесно. Освен това, ще можете да разберете по какви ключови фрази някоя страница се класира в търсачките.

Но най-важното е това, че ще можете да оцените значението да оцените стойността на Контент-маркетинг във финансови показатели, като сравнявате доходите, които сайтът ви донесе без съдържание, и доходите, които ще донесе след напълването му с добри текстове.

По този начин стигаме до заключението, че: да се оцени влиянието на контент-маркетинг за популяризиране на сайта е по-лесно от определяне стойността на някоя връзка. Бюджетът за купуване на връзки е по-добре да бъде изразходван за добри копирайтъри.

Още по темата:

Връзката между линк билдинг и контент маркетинг

Content marketing – Как да търсим нови теми?