Много от собствениците на компании се отнасят към корпоративния сайт като средство за формиране на имидж, аргументирайки се в духа на „компания без уебсайт, е също като бизнесмен без визитка“. Но в края на краищата, всеки корпоративен сайт е преди всичко реклама и, както всяка реклама, той трябва да генерира поток от клиенти и да се отплати.

Потокът от клиенти, които даден сайт може да донесе, зависи, от своя страна, от две неща: посещаемост на сайта и конверсия (процентът на посетителите, които след посещение на сайта искат да станат купувачи).

Нека поговорим за това, което трябва да се направи преди всичко, дори преди увеличаването на трафика – за състоянието на самия сайт. В края на краищата, ако той не е в състояние да „продаде“ вашата компания, стоки и услуги, никое количество посетители няма да помогне за увеличаване на броя на клиентите.

Каква е разликата между „продаващият“ сайт от обикновения?

Първо, на пръв поглед на всяка страница на сайта става ясно с какво се занимава компанията и какви продукти / услуги продава. По-добре е текстовата информация за това да се поддържа графично, с висококачествени илюстрации, изображения в заглавната част на сайта или фона на страниците (прочетете „Практически съвети при създаването на сайт“)

Второ, сайтът съдържа уникално търговско предложение за целевата аудитория на сайта, т.е. пише какви ползи ще получи клиентът чрез ползване на услугите или закупуване на стоки от тази компания, и е посочено, че клиентът няма да може да получи тази полза от който и да е конкурент. Може да звучи, например така: „Само ние имаме най-широката гама от осветителни тела в града за дома: повече от 1000 позиции!” Или пък по-пълно.

Това предложение се съдържа на главната страница на сайта, още по-добре в „заглавната част” на сайта: сред останалата информация в секцията „За компанията”, уникалната оферта става няколко пъти по-малко привлекателна. Вместо едно уникално търговско предложение, сайтът може да съдържа няколко предложения за всяка продуктова група.

Трето, сайтът е полезен за потенциалният клиент и говори не само за компанията и нейните продукти / услуги, но и за това какви ползи може да получи от работата с компанията и как да направи правилния избор от няколко варианта. Хората предпочитат да купуват с пълна информация за продукта или услугата и компанията, която предлага на клиента такава информация, придобива допълнително конкурентно предимство и допълнителни шансове да направи потенциалния клиент в реален.

Прегледите и сравнителните характеристики на стоки и услуги, статии по темата за правилното им използване и още по-добре, инструкции за подбор на стоки или услуги от продуктовата гама на компанията е мощен инструмент за успешен корпоративен уебсайт. Широко известната технология клиент-експерт ( разказ на клиента за основните критерии при избор на даден продукт, обосновка на значимостта на всеки критерии, обучение на клиента за самостоятелен избор) работи добре и задочно, прилагано не в речта на мениджъра по продажби, а във вид на текст в сайта. Много полезен за клиентите често се оказва раздела FAQ.

На четвърто място, всички текстове в края са подкрепени от призиви за действие от рода: „Направете поръчка“, „Свържете се с нас“, „Направете заявка на сайта и получете 10% отстъпка“, „Получете допълнителна информация“ и др.

Пето, контактите за компанията могат да се видят на всяка страница на сайта (например информацията за контакт е в заглавната част на сайта). В същото време компанията е максимално достъпна за своите клиенти: посочват се телефонните номера на всички отдели (с бележки, в каква ситуация да се звъни на определен номер), имейл адреси, ICQ, фактически и пощенски адреси, време и работен график, карта.

И шесто, всеки корпоративен сайт в една или друга форма предоставя информация за надеждността и стабилността на компанията. Сайтът съдържа история на компанията, информация за нейните постижения, награди, сертификати, информация за клиентите и техните положителни отзиви. Ако работата се извършва в сферата на B2B, може да се посочи броят на клиентите в клиентската база, дават се най-известните имена на компаниите-клиенти и положителни отзиви от клиенти. Ако е в областта на B2C, например, за търговска мрежа – дневният брой покупки в магазините.

Има още няколко признака за „продаващ“ сайт:

  • Дизайнът на сайта (оформлението на сайта, меню, цветове и др.) е привлекателен за целевата аудитория.
  • Навигацията на сайта е направена по такъв начин, че посетителят не трябва да се скита дълго време в търсене на интересна информация.
  • На всеки посетител е ясно, че сайтът е “жив”: записват се последните новини на компанията, информация за нови продукти, текущи промоции и др.
  • Всички текстове на сайта са създадени „за хората“, т.е. написани кратко, без „вода“, на достъпен и разбираем език, в четлив вид, разделени на параграфи, с подчертани заглавия и подзаглавия, придружени от илюстрации по темата (илюстрациите увеличават вероятността за четене на текст и допринасят за по-добро разбиране на писмените материали).

 

Как да направите продаващ корпоративен сайт?

Не можеш да намериш изпълнител, да му поставиш абстрактната задача „Направи ми уебсайт, който ще бъде печеливш” и да изчакаш положителен резултат. Изпълнителят не знае нищо за продуктите / услугите на компанията, нейните конкурентни предимства, клиенти и постижения. Резултатът от създаването на сайта, на който присъства само изпълнителят, ще бъде сайт с може би добър дизайн, но без никакво семантично натоварване и с нулева ефективност.

За да може сайтът да доведе клиенти, е необходима много подготвителна маркетингова работа в компанията, която иска да получи този сайт, често дълга и трудна. И действителното създаване на сайта (програмиране, оформление, дизайн) може да бъде напълно възложено на професионалисти.