Коя работа е по-добра? Unix системен администратор или Java разработчик?Принципно зависи от това, което ви харесва и от това, което искате.

Моето мнение е, че обикновено на разработчиците се заплаща по-добре от на ситемните администратори. Също така, след няколко години опит, разработчиците могат по-лесно да се преместят в друг отдел, като например разработчик може да се премести като мениджър на продукти или мениджър на екип. Като Unix системен администратор, освен ако фирменият капитал не е голям, има само няколко човека, работещи като системни администратори. Така че работата като мениджър може да бъде леко забавена.

Както се казва, бъди верен на себе си. Шансовете да превъзхождате в кариерата са високи, ако работите в областта, която ви харесва най-много. Също така, в ИТ областта всяка работа е болезнена, така че изберате работата, която смятате, че е най-привлекателна за вас.

Трудно е да се намерят хора, които могат да правят прилично кодиране и да имат справедливо ниво на излагане на ниво система. В момента тя има голяма роля в индустрията и има огромно търсене. Не съм сигурен за бъдещето. От прочитането на въпроса и описанието му може да се окаже добър избор за кариера, но трябва да работите на повече езици.

Работата като Unix системен администратор е доста „транзакционална“ и често ще бъдете призовани да се справяте с извънредни ситуации. Понякога работата ще бъде почти „скучна“, тъй като подобрявате операционните системи, инсталирате и конфигурирате нов хардуер, тествате неща в центъра, създавате локални мрежи, мейл сървъри, конфигурирате телефония,сървър за данни, бекъп и т.н.

Системните администратори са високо оценени и на много места са добре платени, тъй като тяхна е отговорността за работоспособността на сървърите и потребителските компютри, видеонаблюдението, съхраняване на данните, осигуряване на безпроблемната работа на различните услуги.

Софтуерната работа е основана на проекти. Работата ви ще бъде по-методична и „редовна“. Ще има от време на време „бързо трябва да се направи“, но по-голямата част от работата ще следва обичайния модел на работа в офиса.

Повечето от сисадмините могат да кодират, а малко Java разработчици разбират добре операционните системи. Решавайте сисадмински задания или задания за кодиране, където можете да комбинирате познанията си за операционна система и познанията по програмиране заедно, за да създадете организация, която обикновено използва Unix OS, за да стартира Java приложения. Но не се забивайте само с Java. Опитайте езици като Python, Perl, C# или C++. Каквото и да е, трябва да обичате програмирането и да го използвате във ваша полза.

Java е съвременен и търсен език за програмиране, но не на всеки му се отдава програмирането. Работното време си е стандюченияартно и работата е еднообразна. Системният администратор все по навлиза като професия и става по-търсен. Работата е динамична. Изисква се креативно мислене и бързо справяне с възникнали проблеми като отказване на някоя услуга (mail, ftp, web, network). Но през част от времето можете да се занимавате със странични занимания като учене на Java примерно.

Мога на направя следните заключения: Добре би било човек да опита от всичко по-малко и да разбере кое го влече най-много. При достигане на необходимите знания и в двете сфери заплащането е добро.

Автор Кирил Кирилов, водещ лектор на курсовете:

Курс за Системен администратор

Курс Linux системна администрация