Пет грешки на маркетинга в социалните мрежи

Въпреки големия опит за насърчаване на световни марки в социалните мрежи, далеч не всички фирми знаят как правилно да направят маркетинга в социалните мрежи.

За това какви грешки не трябва да се правят и как да се избегнат, разказва Brett Relander, съосновател на компанията Tactical Marketing Labs, занимаваща се с рекламата на фирми и защита на репутацията на клиентите в Интернет. Brett Relander работи в сферата на дигиталния маркетинг повече от 10 години, сътрудничи си с такива големи корпорации като Dallas Cowboys и IKEA и преподава маркетинг в Университета на Тексас.

5 грешки на маркетинга в социалните мрежи

marketing

Маркетинг без план

Най-важният компонент в рекламата в социалните мрежи, които много компании пропускат, е разработката на стратегии. Необходимо е ясно поставяне на цели. Ето няколко въпроса, които ще ви помогнат да започнете да пишете вашия план.

  1. Защо искате да използвате социалните мрежи?
  2. Каква е вашата потенциална целева аудитория?
  3. Какво искате да кажете и в какъв стил ще общувате с абонатите си?
  4. Как придвижването в социалните мрежи ще бъде свързано с други маркетингови комуникационни компании?
  5. Кой ще управлява страниците в социалните мрежи: един човек или група?

 

Твърде активно позициониране в социалните мрежи

Много компании твърде активно се стараят да привлекат вниманието на клиентите, а те се дразнят от това. Важно е да се помни, че социалните медии,  това е диалог, а не монолог. Тяхната същност е в отношенията между хората, а не в продажбите. Никой не влиза в социалните мрежи, с цел да си купи нещо. Ако вие разберете защо хората влизат и се задържат в социалните мрежи, вече ще знаете как да общувате с потребителите и каква информация и съдържание те биха искали да видят на вашата страница.

Рядко актуализиране на страницата 

Не започвайте да водите страница в социалните мрежи, ако не сте сигурни, че ще публикувате активно в нея. Неактивният и несъответстващ на заявената категория акаунт е по-лош за компанията, отколкото отсъствието на вашата страница в социалните мрежи въобще.

Лично и корпоративно

За много предприемачи и собственици на малкия бизнес границите между личния и корпоративен блог често са размити. Важно е да се помни целта на всеки профил и да се направи ясно разграничение. Няма нищо лошо в това да се пише малко за персоналното отношение към нещата в своя бизнес блог. Но винаги помнете за целта, за която вие имате тази страница.

За много от собствениците на малкия бизнес е доста трудно да приемат факта, че е невъзможно да се угоди на всички. Има много ситуации, в които просто трябва да поемете дълбоко дъх и да не отговаряте на критичните забележки. Като собственици на малка компания, вие сте много привързани към своя бизнес, и често тази емоционална привързаност провокира вземането на грешни решения. Всичко, което казвате или пишете може да се изпрати до хиляди, ако не и милиони хора, само за няколко секунди. Защитата на вашата компания е най-добре да провеждате, като отбелязвате всеки проблем и оплакване и учтиво да им отговаряте.

Емоционално взаимодействие

Позиционирането в социалните мрежи означава, че всяко взаимодействие с клиентите е адресно. Отношенията с клиентите стават по-значими за вашия бизнес. Измислете за тях нещо необичайно и смешно и ще видите поразителни резултати.

Например, компанията Zappos предлага на своите клиенти първо да харесат тяхната страница и чак тогава да се абонират. Веднага след харесването потребителите се насочват към страницата с пощенски адреси. Една от най-добрите маркетингови кампании  в интернет, е състезанието на  Zappos «Фен на седмицата“, която предлага на клиентите да се снимат с оригиналната фирмена кутия. Други потребители гласуват и избират победителя, снимката на който е на стената на страницата на компанията.

Сред добрите примери за позициониране в социалните мрежи може да се нареди и вирусния маркетинг на компания Blendtec. Нискобюджетна кампания Will it blend? Е измислил маркетинговия директор Джордж Райт и тя веднага става хит. На видео, разпространявани чрез Youtube, СЕО на компанията Том Диксън смила в блендер на малки трохички iPad, вувузела, кубче на Рубик, череп и други неподходящи за смилане пресмети в блендер.

Този клип вдига с пет пъти продажбите на Blentec.

Във вашите ръце е и вие да постигнете впечатляващи резултати!

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *