Neil Patel, британски предприемач и признат експерт в областта на уеб анализи, си сътрудничи с компании от различни нива: започвайки от стартъпи и завършвайки с големите корпорации.  

Въз основа на многогодишния си опит, той стигнал до интересен извод: по-голямата част от търговските организации, независимо от техния размер, търпят загуби през първите три месеца след стартирането на нова маркетингова кампания, защото тя се оказва неефективна.

Нека да изясним, от какво  според Neil Patel, е предизвикана крехкостта  на повечето маркетингови кампании, както и да разгледаме способите за решение на тези проблеми.

 

marketing-strategy

 

Причина 1: Планирате бюджета си на тримесечна база.

Някои маркетингови стратегии (като маркетинг съдържание) са ефективни само ако се провеждат без прекъсване за достатъчно дълъг период от време. Ако те бъдат спрени и след известно време отново възстановени, ефект няма да има.

Ето защо е необходимо да си съставите бюджета правилно, като имате пред вид типа маркетингова камапания, която планирате да проведете. Не трябва да разчитате на това, че ще използвате определени методи няколко месеца, а след това ще действате според резултатите. Т.е. да ги обновите, ако те са били ефективни, и да се откажете от тях, в случай на неудачен край.

Вашите инвестиции във външния маркетинг едва ли ще се възвърнат през първите три месеца

Разбира се, ако сте избрали рекламна кампания на принципа «плати за клик», можете да я спрете в случай на недостатъчна печалба. Въпреки това, повечето маркетингови кампании действат по различен начин. Оттук и изводът: планирайте своя маркетингов бюджет на годишна база, а не на тримесечие.

Причина 2. Подражавате на своите конкуренти

Много бизнесмени не могат да устоят на изкушението да копират методите на своите конкуренти. Вместо да използват поне капка креативност, те просто използват готови решения, а след това се учудват защо получените резултати не са желаните.

Работата е там, че методите, които са доказали своята ефективност за вашите конкуренти не винаги са подходящи за вашата компания. Представете си, че вашите конкуренти не за първа година се занимават с контекстна реклама. Тъй като те имат по-висок Adwords системи за качество, те ще плащат по-малко за клик. Ако вие току-що сте започнали подобна кампания, и решавайки да им подражавате, вашия показател за качество ще бъде по-нисък, което означава, че вие ще плащате повече.

Използвайте креативни маркетингови тактики, вместо да харчите много пари за традиционните канали, използвани от вашите конкуренти. Вече няма да оправдавате своето бездействие с липса на пари, защото има много ефективни начини за привличане на клиенти, дори и с ограничен бюджет.

Причина 3. Вашите маркетингови методи не се самофинансират

Постигането на положителен коефициент на възвръщаемост на инвестициите в кратък срок не е лесна задача, но не е и неизпълнима. За нейната реализация, вие трябва да разделите своите маркетингови кампании на две части. Първата от тях трябва да се стреми към приходи през близките няколко месеца, а втората към приходи в дългосрочен план.

Такива кампании като реклама с „плати за клик» или повторен маркетинг, обикновено носят приходи за месец-два. А методите, като оптимизация на уеб сайтове, SMM-маркетинг и маркетинг съдържание, имат възвръщаемост в дългосрчоен план.

Преди да започнете вашата маркетингова кампания, е препоръчително да вземете няколко техники, които ще ви осигурят бърза печалба. Трябва да прилагате няколко тактики, а не една, тъй като не всяка от тях ще доведе до очакваните резултати.

След като започнете да печелите пари от текущите кампании, можете да започнете инчестиции в дългосрочни кампании. По този начин ще съкратите финансовите загуби, тъй кати вашите маркетингови кампании ще започнат да се финансират сами.

Причина 4. Не довеждате своите приходи до максимума

По всяка вероятност, ще обърнете повече внимание на рентабилността на всяко посещение на вашия сайт, а не на продължителната стойност на клиентите.

Например, вие харчите 1500 $ за рекламна кампания на принципа «плати за клик», а в замяна получавате 3000$. Именно такава кампания изглежда успешна за повечето от нас, затова ние следим прихода от всяко посещение.

Въпреки това, по-важен фактор е непрекъсната стойност на клиентите. Например, ако един клиент ви носи 3 000 $ през първата година, но 15 000% през първите три години, хипотетично, можете веднага да изхарчите за маркетинг до 14 990$ при положение, че нямате друг разходи. Да предположим, че не искате да похарчите такава голяма сума, за да привлечете клиенти. Но ако увелчиите разходите си за реклама «плати за клик» поне от 1500 на 3000$, ще установите, че размера на вашите приходи ще бъде два пъти по-голям.

Оптимизирането на вашите маркетингови кампании не трябва да се основава на печалба за всяко посещение на сайта. Вместо това, трябва да се съсредоточите върху показателите за дългосрочна стойност, тъй като те ще ви помогнат да привлечете повече клиенти и да получите по-голяма печалба.

Причина 5. Концентрирате се само на трафика, игнорирайки нивото на конверсии

Повечето маркетолози смятат повишаването на трафика е най-важния компонент за всеки маркетингов план. Но проблемът е, че трансценденталния трафик не винаги гарантира по-високи печалби.

В задълженията на маркетолизите влиза не само стимулирането на трафика в сайта, но и превръщането на потенциалните клиенти в постоянни. Това означава, че те трябва да контролират разходите за нерелевантния трафик, както и да търсят способи за промяна на уеб страниците и съдържанието, за да се повиши коефициента на конверсии. В този случай се увеличава важността на A / B-тестване. Това е маркетингова техника, използвана за оценка на ефективността и управлението на уеб страницата. Този метод се нарича още сплит тестване (от англ. split testing) и вие задължително трябва да го включите в своя арсенал. Представете си, ако можете да увеличите нивото на конверсии  2-3 пъти, ще ви бъдат нужни 2-3 пъти по-малко разходи за привличане на нови клиенти.

Трябва да се запасите с търпение

Доводите на Neil Patel показват, че маркетинговата стратегия не е по-малко важна от самите маркетингови тактики. Преди започване на нова маркетингова кампания, вие трябва ясно да изразите своите цели и да определите най-ефективните начини за постигането им. Стратегията е подобно на фенерче, което осветява вашия път: без стратегия просто ще се скитате в тъмното и ще загубите време и пари напразно. 

Не се стремете да получите всичко веднага и наведнъж, всяко нещо с времето си. Можете ли да пострите къща на три етажа за три месеца? Или да свалите за един месец 20 кг. от теглото си? Сигурно можете да надделеете тези здачи, но резултатите ще бъдат само временни. Ако се фокусираме върху дългосрочен успех, включително в областта на маркетинга, трябва да бъдете търпеливи.