Методът SEO (оптимизация и популяризиране за търсачките). Методът SEO съдържа в себе си действия, които са насочени към предвижване на страниците на сайта колкото може по-напред в търсачките.

Работейки с този метод е необходимо сайта да се оптимизира. Той трябва да бъде удобен за хората.

За да направите това, трябва да коригирате структурата на ресурса, да настроите навигацията и съдържанието така, че за посетителите да бъде комфортно да прекарват време в сайта, а съдържанието да не бъде остаряло и да дава полезна информация. За да популяризирате сайта, трябва да изградите външна референтна маса и редовно да преглеждате и анализирате ключовите заявки, за които се популяризира ресурсът.

Ако разглеждаме този метод по отношение на разходите, той е бюджетен и дава добри резултати за дълго време, но изисква знания, опит и време.

Инструменти на методът SEO:

  1. Най-важният и ефективен инструмент за продажби в интернет е уеб сайтът. Ако той е компетентно развит и насърчаван, тогава собственикът й ще може да се конкурира успешно с производителите на подобна продукция, при това обемът на продажби ще бъде доста добър. Известните и не толкова известни марки имат свой собствен ресурс в мрежата и страници в социалните мрежи, тъй като това е най-лесният начин да се даде възможност на потребителите да узнаят за тях. Освен това, ако правилно организирате съдържанието на сайта, посетителите ще получат изчерпателни познания за компанията и не трябва да търсят допълнителни източници за получаване на информация. Без интернет ресурс фирмите губят популярността си, тъй като конкурентите им стават по-удобни за клиентите чрез тяхното присъствие в Интернет.
  2. След като създадете своя сайт, е необходимо да го популяризирате в търсачките така, че да е на първата страница на SERP поне за някои заявки. Например, ако една фирма произвежда домашно приготвени сладкиши, тогава страниците на сайта трябва да отидат на първата страница за търсене по заявка:
  • домашни торти,
  • купувайте домашно приготвени сладкиши

В интернет маркетинга това е много важна стъпка, иначе как хората ще разберат за съдържанието на сайта? Лошо популяризиране – няма посетители – няма продажби – бизнесът не носи приходи, т.е. той става безполезен.

Методът SEO, като инструмент на интернет маркетинга, стартира рекламиране в търсачките и помага на ресурса да заеме едно от първите места (поне за някои заявки).

В следващите статии ще продължим с останалите инструменти на интернет маркетинга.