Все по-голям брой уеб администратори и собствениците на интернет ресурси осъзнават важността на мобилна версия на сайта и я реализират в своите проекти. Все пак не всяка може да се похвали с адаптивност.

Освен това дори между сайтовете с мобилна версия на сайта е трудно да се намери проект, който да бъде 100% оптимизиран за смартфони и таблети. Основният проблем е лошата използваемост, абсолютно не обмислена за  потребителите на преносими устройства.

Сякаш адаптивната версия е направена изключително с една цел – просто да я има. В същото време използваемостта остава на втори план.

 Ако сте собственик на интернет проект, в момента вземете смартфон и посетете вашия ресурс. Изцяло удовлетворени ли сте от това, което виждате? Ако не, тогава е време да поръчате мобилна версия на сайта. Това трябва да се направи сега, тъй като мобилният интернет у нас се развива с ускорени темпове. Невъзможно е да се игнорира аудиторията, която използва активно смартфони и таблетни.

Как да направите мобилна версия на сайта ?

Има два основни начина:

  1. Разработване на отделен уеб сайт, напълно оптимизиран за смартфони и разположен на поддомейн. Когато потребителят отвори страницата, се установява типът на устройството и се показва настолната или мобилната версия на сайта.
  2. Адаптиране на съществуващия ресурс за различни резолюции (адаптивни или, както се казва, отзивчив дизайн плюс адаптивно оформление). В този случай основното съдържание автоматично се настройва спрямо ширината на екрана.

Има още една възможност – динамично оформление. Но се използва много по-рядко, затова няма да го изясняваме.

Адаптивното оформление напоследък се използва в изграждането на сайта все повече и повече, тъй като има много предимства:

  • Лесен за изпълнение: по-малко труд, по-ниска цена.
  • Не се изисква създаването на отделни поддомейни.
  • Унифицирано съдържание и еднакво оптимизиране за търсачките.

Разбира се, всеки проект трябва да се разглежда отделно: понякога има смисъл да се създаде отделен сайт за мобилни устройства на поддомейн. Но повярвайте, за повечето уебсайтове, намиращи се в интернет, адаптивното оформление ще бъде най-добрият вариант.

Как да разработим адаптивна версия?

Откъде да започнем да адаптираме сайта за мобилни устройства? Разглеждаме няколко етапа:

  1. Разработване на прототип на бъдеща адаптивна версия. На този етап трябва да помислите как изглеждат страниците на вашия смартфон и таблет. А именно: какви блокове и елементи трябва да бъдат изведени на преден план, как ще бъдат оформени страниците и т.н. Изготвя се техническа задача за дизайнера и кодера.
  2. Адаптивен дизайн. Прототипът, създаден по-рано, получава своето визуално оформление. Извличат се специфични за мобилните устройства елементи: менюто „хамбургери“, компактните икони и др.
  3. Оформление. Въз основа на разработения дизайн се извършва адаптивно оформление на съществуващия сайт.
  4. Пускане и тестване. След края на работата, трябва да тествате сайта на екрани с различна разделителна способност. Това може да стане с помощта на специални услуги, но най-добрият вариант е да намерите няколко смартфони и таблети и да погледнете резултата на живо.

За много двигатели (CMS) има специални приложения, плъгини и добавки, които ви позволяват бързо да създадете мобилна версия на вече работещ ресурс. Трябва обаче да разберете, че плъгинът просто взима съществуващото съдържание на сайта и автоматично го настройва на различни екрани. В същото време, използваемостта и удобството за потребителя често страдат.

Освен това за почти всички CMS има готови адаптивни шаблони (теми), които могат да бъдат намерени в интернет (те могат да бъдат платени и безплатни) и инсталирани на уебсайта Ви. Вие ще получите адаптивност, но в повечето случаи тя трябва да бъде финализирана, за да се осигури максимално удобство за собствениците на преносими устройства.

Но все пак, ако решите да не „копаете“ сами кодовете, можете да поръчате мобилна версия на сайта от специалисти. SEOMAX предлага услуги за адаптиране на вашия уеб сайт към мобилни устройства. Стойността за работа се оценява индивидуално. За да разберете подробностите и колко струва, свържете се с нас чрез телефон за връзка или пишете чрез формуляра за обратна връзка на страницата „Контакти“. Не забравяйте да включите адреса на вашия ресурс!