Дори и да се създадете онлайн-магазин с красив дизайн и широка функционалност, работата по него не трябва да спира никога.

Onlain-magazin (2)

Особено внимание следва да се обърне на уеб анализа, с помощта на който можете да разберете какво трябва да се подобри и върху какво да се работи.

Нека да разгледаме някои очевидни признаци, които показват, че вашият онлайн магазин нещо не е наред и е време да се замислите над неговото подобряване.

Проблеми с индексацията

Вие можете постоянно да добавяте нови продукти в каталога и други типове страници в сайта, да правите акции, но какво да правите, ако всичко това не попада в индекса на търсачките?

Може би проблемът е в голямото количество не уникално съдържание в сайта, не оптимизиран списък на продуктите и голямо количество дублажи. Добавяне на качествени описания на страницата, създаване на дял с тематични статии, премахване на дубликати, всички тези мерки могат значително да подобрят индексирането на онлайн-магазина.

Липсват отзиви

Коментари във всякаква форма могат съществено да повлияят на вашите продажби. На такива онлайн-магазини посетителите вярват повече, тъй като обръщат внимание на мнението на други хора. Затова е необходимо да поканите посетителите да оставят на страницата на продукта своя коментар.

Може проблемът да бъде в задължителната регистрация, неудобната форма за коментари и други подобни.

Високата степен на отпадане

 Това е един много важен фактор за онлайн-магазин. Високият процент на отпадане означава, че голяма част от посетителите не стават ваши клиенти. Намалявайки този показател, вие ще можете да продавате повече при същите разходи и посещения на онлайн-магазина.

Причината за високата степен на отпадане може да бъде лошия дизайн, объркваща навигация, ниско качество на снимки и описания на стоки, сложни форми и други препятствия при оформяне на поръчката.

Трафик без продажби

Какво става, ако контекстната реклама работи в най-горната позиция, посещаемостта е висока, а продажбите в онлайн-магазина са ниски или няма? Погледнете какво не е наред със сайта. За това ще ви помогне Google Analytic.

Проблемите могат да бъдат липса на доверие на посетителите към вашия онлайн магазин ( добавете страници с гаранции, условия за доставка и т.н.), наличие на задължителна регистрация за покупка, малък избор на начини за доставка и заплащане, твърде висока цена и др. Минете през всички опции и се опитайте да отстраните констатираните проблеми.

Изоставени кошници

Такова названия са получили прекратените транзакции, когато клиента се отказва от завършване на оформяне на заявката в кошницата. Проблемът с изоставените кошници е актуален за всеки онлайн-магазин, но в някои случаи техния процент е особено висок.

Основни причини за отказ на клиента от поръчката:

  • Отклоняване на вниманието от извършване на покупката;
  • Високата цена на общата сума на поръчката;
  • Намерен е същия продукт на по-ниска цена;
  • Усложнена навигация и грешки на сайта;
  • Съмнения относно сигурността на плащане;
  • Дълъг и сложен процес на регистрация.

Всички по-горе причини, от които зависи вашия сайт, трябва да бъдат отстранени (Доверете се пълно на компанията, което е направила изработката на сайта, те имат опит и в това). Просто отделете малко време за анализ и ще разберете колко много неща можете да подобрите в своя онлайн магазин.

 

Курс за Изработка на онлайн магазин