Кои са първите въпроси, които си задавате, когато решавате да създадете уебсайт за вашия бизнес?

 • Колко ще струва?
 • Как да намерите компетентен разработчик?
 • На коя платформа да създадете проекта?
 • Какъв трябва да бъде дизайнът?

Разработването на нов сайт е доста отговорен бизнес, поради което, разбира се, всеки елемент изисква щателно разглеждане и особено внимание. Но всички въпроси, които изброихме точно по-горе, всъщност са второстепенни.

Много пo-важно е да определите ясно за себе си следното: за какво се нуждаете от сайт и за каква аудитория той ще бъде предназначен. И ако първият въпрос е по-лесен за решаване (например за увеличаване на клиентите и печалбите), тогава вторият често създава проблеми.

Представете си: създавате идеален ресурс по отношение на функционалност и дизайн, запълвате го със съдържание и изпращате трафик към него. Естествено, всичко това изисква много пари и първото ви желание е да отблъснете тази инвестиция. Времето минава и се оказва, че посетителите идват на сайта, четат някаква информация и си тръгват след няколко минути. Изглежда, че има трафик, но по някаква причина няма приходи.

Какъв е проблемът? Целевата аудитория е неправилно определена.

Тази ситуация обикновено възниква, когато компетентен маркетолог не участва в процеса на създаване на уебсайт. Неговата функция включва изготвяне на портрет на целевия клиент. Това е първият етап в развитието на всеки интернет проект. Едва след това можете да създадете техническо задание, да обмислите функционалността и да нарисувате дизайн.

Определяне на целевата аудитория и създаване на уебсайт – тези два процеса са неразривно свързани. Без първото е невъзможно да се направи второто с високо качество. Следователно, ако досега сте пренебрегнали етапа на изготвяне на портрет на клиента си, сега е моментът да го направите.

Кой е вашият клиент?

За кого е вашият продукт или услуга? Помислете и дайте отговор.

 • Мъже или жени?
 • На каква възраст?
 • Купувач на едро или дребно?
 • Къде живее той?
 • Какъв е средният му доход?
 • Какви са неговите интереси?

Отговаряйки на тези въпроси, вие ще започнете мислено да визуализирате аудиторията си. Следователно ще можете по-точно да им предадете предложението си на сайта.

Идентифицираме проблемите на клиента

Основното нещо, което трябва да запомните, е, че за да може вашето предложение да отговори на нуждите на целевата аудитория, доколкото е възможно, трябва да изтласкате интересите си на заден план и да поставите интересите на вашия клиент на преден план.

Отговорете на въпросите:

 • Какви са проблемите на клиента и как можете да ги разрешите?
 • Защо клиентът трябва да купи продукт или услуга от вас? Какво е вашето конкурентно предимство?
 • За какво е готов да плати? Каква стойност му предлагате?
 • Какъв тип взаимодействие с вас е най-предпочитан за клиента?

Всички изводи, до които ще стигнете след задълбочен анализ на целевата аудитория, трябва да бъдат приложени на практика при разработването на уебсайт. Само в този случай можете да разчитате на факта, че сайтът ще работи с пълна отдаденост. И наистина ще получите резултата, на който се надявахте.

Взаимодействие с аудиторията

Изграждането на уебсайт и привличането на целеви трафик към него е едно. Също толкова важно е да взаимодействате с клиента в бъдеще.

В крайна сметка, ако посетител на уеб ресурс не получава бърза обратна връзка, не вижда добро отношение към себе си, не може да ви пише или да ви се обажда, тогава целият смисъл на свършената работа се губи.

Ето защо голямата отговорност за резултата се носи не само от разработчика на сайта, но и от неговия собственик (или администратор). В крайна сметка той ще осъществи последния контакт с клиентите. И репутацията му, броят на положителните отзиви и в крайна сметка доходът зависят от това колко добре ще го направи.