Определяне на целевата аудитория и създаване на сайта – как са свързани тези процеси? Какви въпроси си задавате на първо място, когато решите да създадете уеб сайт за вашия бизнес?

 • Колко ще струва?
 • Как да намерите добър професионалист?
 • На каква платформа да бъде?
 • Какъв трябва да бъде дизайна?

Разработването на нов сайт е много важен въпрос, поради което, разбира се, всеки елемент изисква внимателно разглеждане и особено внимание. Но всички въпроси, които изброихме по-горе, по същество са второстепенни.

Кое тогава е важно?

Много по-важно е да определите ясно за себе си следното: за какво ви е необходим сайт и за каква аудитория ще бъде той. И ако първият въпрос е по-лесен за определяне (например за увеличаване на клиентите и печалбите), тогава с втория често възникват проблеми.

Представете си: създавате идеален ресурс от гледна точка на функционалност и дизайн, напълвате го със съдържание, започва трафик по него. Естествено, всичко това отнема много пари и първото ви желание е да спестите тази инвестиция. Времето минава и се оказва, че посетителите влизат в сайта, четат информация и няколко минути по-късно излизат. Трафикът изглежда има, но по някаква причина няма печалба.

Какъв е проблемът? Целевата аудитория не е определена правилно.

Тази ситуация обикновено възниква в случаите, когато компетентен маркетолог не участва в процеса на създаване на уебсайта. Неговата функция е да състави портрет на целевия клиент. Това е първият етап от разработването на всеки интернет проект. Само след това можете да създадете техническото задание, да мислите за функционалността и да изготвите дизайна.

Определянето на целевата аудитория и създаването на сайта – тези два процеса са неразривно свързани. Без първия е невъзможно да се направи втория качествено. Ето защо, ако до сега сте игнорирали етапа на изготвяне на портрет на клиента си, сега е времето да го направите.

Кой е вашият клиент?

За кого е предназначен вашият продукт или услуга? Помислете и отговорете.

 • Мъже или жени?
 • Каква е възрастта?
 • Купувач на едро или дребно?
 • Къде живее?
 • Какъв е неговият среден доход?
 • Какви са неговите интереси?

Отговаряйки си на тези въпроси, вие ще започнете мислено да си представите целевата аудитория. А следователно, ще можете по-точно да съобщите предложението си на сайта.

Определяме проблемите на клиентите

Основното, което трябва да запомните, е, че за да максимизирате предложението си според нуждите на целевата аудитория, трябва да поставите интересите си на заден план и да поставите интересите на клиента си в челните редици.

Отговорете на въпросите:

 • Какви са проблемите, пред които е изправен клиентът и как можете да ги разрешите?
 • Защо да закупи продукт или услуга именно от вас? Какво е вашето конкурентно предимство?
 • За какво е готов да плати? Каква стойност му предлагате?
 • Какъв тип взаимодействие е най-подходящо за клиента?

Взаимодействие с целевата аудитория

Създаването на уеб сайт и изпращането на насочен трафик към него е едно. Но не по-малко важно е да взаимодействате с клиента в бъдеще.

В крайна сметка, ако посетителят на уеб ресурса няма да получи бърза обратна връзка, няма да види доброто отношение към себе си, не може да ви пише или позвъни, се губи целия смисъл на вашата работа.

Ето защо голямата отговорност за резултата се крие не само в разработчика на сайта (конкретно уеб студио), но и върху неговия собственик (или администратор). В края на краищата, той ще бъде този, който ще направи окончателен контакт с клиентите. И от това до колко качествено той ще прави това, зависи неговата репутация, количеството положителни отзиви, и разбира се, приходите от сайта.