8 причини да станa Уеб тестер | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

Защо да стана Уеб тестер?  Ако разработчиците са сърцето на даден софтуерен проект, мениджъра на проекта – мозъка, то QA инженерите са кръвната линия. 

QA tester na saitove

8 причини да станa Уеб тестер

Без подходяща QA, програмистът не може да изпрати кръв към мозъка, а резултатът е очевиден – провален проект и лош краен продукт. Уеб тестването не се състои само в намиране на бъгове и дефекти, а и в презентиране на тези дефекти така, че да бъдат разбрани и премахнати. Работата включва намиране на начини за цялостно подобряване на качеството на работния процес и на продуктите, както и имплементиране на нови идеи. Ето и някои от многото предимства на QA професията:

  1. Лесно адаптиране към работата

Дори и без предишен опит, човек лесно може да бъде обучен и да се превърне в успешен тестер, стига да има някакъв минимум от наблюдателни и комуникативни качества, както и достатъчно желание за развитие в тази сфера. От друга страна преходът от една категория тестер към друга става сравнително лесно (например от уеб тестер към тестер на игри или мобилни проложения), защото тестването като цяло развива комплексни умения, веднъж придобити – те могат да бъдат прилагани по различни начини в различни сфери на разработка на софтуерни продукти.

  1. Като уеб тестер получаваме голямо уважение

Още в началото на нашата кариера, след като си свършим успешно първите задачи, ставаме лесно разпознаваеми от хората, с които работим заедно по дадени проекти, от колеги, клиенти и други хора, с които имаме контакт. Нашето мнение е високо ценено и търсено.

  1. Можем да станем констултанти

Уеб тестерите и като цяло софтуертните тестери се справят едновременно с много задачи, придобиват и мениджмънт умения, имат контакт с всеки, с когото работят заедно в проект, получават знания в различни области, могат да оценят обективно даден продукт. След като станем констултанти, за нас е лесно да се справяме с работата си, понеже вече сме се запознали с всичко необходимо по време на нашата QA кариера.

  1. Получаваме повече знания

Колегите ни могат лесно да споделят своето знание, стига само да ги попитаме. Ако сме креативни и често търсим информация, ще подобрим и собствените си методи на работа и ще оптимизираме максимално добре времето си. Като QA инженери, ние имаме правото да задаваме всякакви въпроси, свързани с работния процес и продуктите, което обогатява нашия комплекс от знания в различни области, не само в нашата.

  1. Да си уеб тестер е редизвикателство и забавление

За много тестери, както и за обикновените потребители е голямо предизвикателство да намерят слабите места на един добре изработен продукт.

 QA инженерите присъстват на много работни срещи и участват в дискусии, работата е разнообразна и всеки ден има нещо ново. Тестерите влизат в роли на различни потребители, могат да тестват на различни устройства, а разглеждането на един уеб сайт от няколко гледни точки и намирането на недостатъци може да бъде един изключително забавен и ненатоварващ работен процес.

  1. Да тестваме продукт е по-лесно, от колкото да го създадем

За да можем да оценим един продукт, да разберем как работи и да знаем как трябва да работи, не е задължително да знаем как е създаден. Това прави професията много подходяща и за хора, които са начинаещи в ИТ сферата.

  1. Високо платена кариера

Съвременните фирми възнаграждават своите QA специалисти подобаващо, често заплащането не се различава много от това на разработчиците на продуктите, понякога дори е по-високо.

  1. Тренинг и развитие

Честият сблъсък с грешките на други хора ни помага да ставаме все по-наблюдателни и да намираме собствените си грешки. Придобиваме качества, които ни помагат да виждаме по-ясно и с повече детайли света около нас , не само уеб сайтовете, което ни помага да подобрим дори начина си на живот. Ако пък сме дизайнери или разработчици, имайки качествата на един QA специалист, ние ще виждаме собствените си недостатъци, ще надграждаме и подобряваме работата си, ще създаваме по-качествени продукти за по-кратко време.

 

Автор: Фам Кундева

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *