Тази статия е посветена на основните грешки, които собствениците на блогове правят на първите етапи от създаването на своя блог.

Прекомерна анонимност

Блогът трябва да бъде възможно най-прозрачен и открит, поради което анонимността, недоизказаността и тайните нямат място тук.

Блогът е авторски ресурс, който с помощта на определен авторитет на автора и актуалната популярна информация постига висок рейтинг на читателите. Колкото по-голям е авторитета на собственика, толкова по-вероятно е блогът да бъде популярен точно поради повишеното доверие в автора и неговите статии.

Информацията в блог на добър автор има много по-високо ниво на доверие в сравнение с обикновените статии в интернет, много често издържайки SEO конкуренцията дори на големи информационни портали за сметка на високи поведенчески фактори.

Ето защо, скривайки своето име, фамилия, професия, професионални успехи и т.н., означава изрязване на клона на доверието, на който като цяло се държи целия блог. Читателят трябва ясно да разбере: кой пише блог, какво прави, какво е постигнал в този бизнес. Тогава той може да реши сам колко може да се довери на вашата информация и на блога като цяло. Ако това ниво на доверие е високо и информацията е интересна – имате всички шансове да получите редовен читател, като поддържате присъствието и уместността на вашия блог на високо ниво.

Пренаписана информация

Някои хитри блогъри си мислят нещо подобно: ще създам сайт, ще го напълня с някаква информация и готово. Да, ама това не работи, иначе всички блогове щяха да съдържат една и съща статия, пренаписана хиляди пъти. Евтиното пренаписване провокира силно чувство на недоверие към автора.

Освен това пренаписването не дава на хората нищо ново. Много е вероятно посетителят да напусне ресурса поради една много проста причина: информацията е банална, среща се в много уеб сайтове и като цяло „някъде съм чел за всичко това преди“. В пренаписаните текстове е слабо изразен авторския поглед, аргументираното мнение, жизнения принцип.

Ориентация към професионалисти

Професионалистите са малко, новите са много. Следователно винаги ще има повече заявки за търсене от начинаещи. А това означава, че да правите блог ориентиран на хора, правещи първите си стъпки в това направление е най-добре.

Начинаещите, които правят първите си стъпки в непозната област, не се нуждаят от платени програми – те са нужни на професионалистите.

Познаването на тънкостите се изисква само на определен етап от развитието, на който начинаещият може да не достигне изобщо поради различни причини. Ето защо не е необходимо да зареждате вашия блог с ненужна информация – в твърде голям поток от възможности, начинаещият бързо ще се изгуби.

Един обикновен потребител предпочита да обръща внимание на блог с последователни, прости и ясни препоръки, които са лесно разбираеми дори за новодошли като него.

Остарял дизайн

Ако първите блогове, създадени преди 7 години, могат да имат крива шапка, неразбираеми шрифтове и нискокачествени картини, сега тези динозаври изглеждат отблъскващи и предизвикват усещане за изоставяне. Нужни са много интересни статии и факти, за да може новия потребител да обърне внимание на такъв блог.

Преди това нямаше алтернатива – сега има. Наоколо има много блогове, които бързат да дават съвети, как се избират ключови думи, как се оптимизират страниците, как се инсталират CMS и вече потребителя избира блог за себе си.

В такива условия концепцията за „използваемост“ вече не е празна фраза, не е измислица на маркетинга, а жизненоважна необходимост. С прости думи, блогът трябва да е страхотен.

Липса на акцент върху SEO-популяризирането

Откъде хората ще разберат за вашия блог? От търсачките. В 99% от случаите те просто  просто влизат в търсачката и ще посетят един или няколко сайта, които се покажат на първата страница.

Търсенето се извършва на стотици хиляди и милиони страници. Ето защо, за отличен резултат от гледна точка монетизирането на блога и приходите от него не е достатъчно само да се направи красив проект, не е достатъчно да се запълни с интересна информация.

Все още трябва да сме сигурни, че страницата ви е по-висока от повечето индексирани страници и е в TOP-10.

И за това е необходимо да оптимизирате правилно блога от самото начало на неговото съществуване и успешно да избегнете спам, което е очевидно за оптимизацията на проекта в търсачките. Оптимизирането на блог е сериозна задача, но е напълно постижима.

Факт е, че повечето блогове са много добре развити по нискочестотни и средночестотни заявки. Един блогър може сам да свърши всичката тази работа сам или да плати на професионалист.

До тук можем да обобщим, че залог за успех на всеки блог е полезната и не пренаписана информация по конкретна тема, удобен и хармоничен дизайн, откритост и очевидни постижения на автора, както и умението да оптимизирате вашия блог за постигане на високи позиции в търсачките или да наемете специалист по SEO – оптимизация.