Онлайн маркетинга е една от най-обещаващите области, където днес има работа и заплатите нарастват. Онлайн маркетинга е популяризирането на продукт или услуга чрез различни цифрови канали: социални медии, електронна поща, търсачки, уеб сайтове, приложения и т.н.

За младите специалисти, желаещи да работят в онлайн маркетинга, но още не са определили конкретна специализация за своята дейност, ще бъдат полезни съветите на основателя на голямата Индийската маркетингова агенция Brand Metasis Хабиб Махмуди.

Като начало работата в областта на цифровия маркетинг има редица предимства.

  • Дигиталният маркетинг е млада индустрия с млади професионалисти.
  • Вие можете да бъдете самите себе си!

Неформалната среда на дигиталните агенции и отдели ще ви позволи веднага да се почувствате в „свои води“. Формалностите трябва да се спазват само от управителите на сметки и отдела за развитие на бизнеса, тъй като те непрекъснато контактуват с клиентите.

  • Максимално опростена комуникация в рамките на компанията.

Винаги можете да говорите с вашия ръководител, да обсъдите най-новите тенденции с приятел от съседния отдел, да пожелаете успешна сделка на изпълнителния директор.

  • Няма установен дрескод.
  • Вие превръщате хобито си в професия!

Помните ли, когато вашите родители ви казваха да изключите компютъра и да направите нещо по-полезно? Е, дойде времето. Подгответе се да живеете във виртуален свят, където можете да намерите всички ресурси и възможности да работите в дигиталния маркетинг!

  • Творете!

Имате ли добър слух? Можете ли да рисувате? Пишете ли добре? Вашият мелодичен глас омагьосва ли колегите? Незабавно се кандидатирайте за продуценския екип, напишете вирусен видеоклип, създайте инфографика с дизайнер или споделете уникално съдържание със специалисти от SMM.

Основни направления на онлайн маркетинга

Оптимизация за търсачки

Няма филм или ресторант, които да сме посетили, без предварително да сме се посъветвали с Google. Търсачките се превърнаха в неизменна част от ежедневието ни. SEO е процесът на популяризиране на сайт, блог или портал чрез оптимизация, увеличаване на видимостта в резултатите от търсачката. Когато търсите нещо в търсачката, първите резултати от търсенето са най-вероятно добра SEO работа.

Мобилен маркетинг

Продуктът или услугата се популяризират чрез мобилни канали: SMS, MMS, приложения и др. През последните 5 години броят на потребителите на смартфони нарасна феноменално. Ако сте един от тя, отворете „store“ или Google market и вижте примери за мобилен маркетинг.

SMM

Social Media Marketing или Маркетинг в социалните медии е процесът на взаимоотношения с аудиторията в социалните мрежи за подобряване имиджа на марката, привличане на необходимия трафик, определяне нуждите на целевата аудитория и нейната мотивация с помощта на съдържание. Ако за вас не е проблем да привличате много харесвания, определено трябва да се пробвате в SMM.

Pay Per Click ( от англ. „плати-на-клик“) Маркетинг

Рекламата, която виждате на телефона, таблета или компютъра си, е резултат от маркетинговата стратегия на Pay Per Click, известна също като SEM (Search Engine Marketing). В този модел рекламодателите плащат на собственика на сайта за всяко кликване върху техния рекламен продукт.

Digital Games Marketing (маркетинг на цифрови игри)

Кой не обича да убива времето, изпреварвайки враговете и сражавайки се с дракона? Лудостта около игрите е забележима тенденция и има не само забавен мотив. Компаниите инвестират в разработката на игрите и техните приложения тонове „златни монети“. Ако вие обичате да играете игри и сте достатъчно креативни, можете да откриете за себе си ново ниво на маркетинга, изпълнено с успех и удоволствие.

Успех на всички начинаещи в онлайн маркетинга!