Отваряме онлайн-магазин – какво трябва да имаме предвид | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

При откриването на един онлайн-магазин има много клопки, които трябва да бъдат взети под внимание за успеха на бъдещите продажби. Разбира се, не всичко е възможно да се предвиди, но съществуват общи принципи и правила, които ако ги спазвате, можете да постигнете много по-добри резултати в електронната търговия.

onlain-magazin

Какво е важно за вашите клиенти?

1.Простота в използването

Без значение колко важни функции и възможности вие предлагате на своите клиенти, най-важната цел на един онлайн-магазин е една – да продава. Затова трябва максимално да приближите човека до тази цел. Дайте възможност на клиента в кратък срок бързо да намери информация за желания продукт, и също така бързо да го купи. От безцелните и безуспешно проведени минути в сайта никой няма да бъде във възторг, а по-скоро обратното. Сложно замисленият дизайн ще послужи само като отвличащ фактор:онлайн-магазина трябва да бъде прост и разбираем в използването, и лаконичността няма да застане на пътя на стила, едното няма да пречи на другото.

  1. Връзка с онлайн-магазина

Дoри с отлично обслужване, високо качество на продуктите, бърза доставка, вашите клиенти ще имат въпроси (предложения, благодарности, претенции). Задължително се погрижете за това, човек да може да се свърже с вас или служител по удобен начин. Повярвайте, нищо на дразни повече от телефонни обаждания и писма без отговор ( особено, когато вашия клиент действа емоционално). Онлайн-магазина трябва да има „живи“ контакти и оперативна обратна връзка. Диалогът е началото на решението на всякакви проблеми, и с това започва вашата репутация.

  1. Решаване на спорните моменти

През последните години, услугата се отклонява от прословутата позиция „Клиентът винаги е прав!“. Нека бъдем обективни – не, не винаги е прав. В електронната търговия, както и в други видове бизнес, има спорни въпроси между купувачите и магазина. Те могат да се основават както на истински причини, в които е лесно да се определи виновната страна, така и на обикновени недоразумения. Клиентът може да иска просто да върне или да замени продукта. В действителност, много доставчици все още реагират бурно на връщането на стока, въпреки, че тази процедура е обоснована законодателно ( разбира се, ако продукта се връща в оригиналната опаковка и в надлежно състояние).

Основното правило, което трябва да ни ръководи в спорни ситуации , ако вие като собственик на онлайн-магазин и не сте уверени в своята правота на 100% , както и не можете да я потвърдите с помощта на закона, е по-добре да отидете на отстъпка към клиента. (Вижте статията „Фрази, които няма да оставят равнодушни клиентите на онлайн магазина“). Да, така можете да понесете някои финансови загуби, но ще си запазите репутацията и, най-вече благодарния клиент. И това трябва задължително да се има пред вид при създаване на интернет-магазин!

  1.  Качество на обслужването и малко повече…

onlain-magazin-2

Позитивните емоции са простия минимум, с помощта на които вие ще можете да се разграничите от много конкуренти. Радвайте вашите клиенти не само с качествени стоки и услуги, удобен функционален магазин, бърза доставка, но и неочаквани положителни малки неща, които надхвърлят очакванията им (изненади, различни бонуси, поздрави за празници и т.н.).

Но в такива случаи е важно да забравите за маркетинга в продажбите. Не трябва поздравленията да бъдат съчетани с акция или разпродажба. Нека тази приятна дреболия да бъде насочена към едно – искрено да зарадвате човека, без опити да си играете с неговите емоции и да се опитате да му продадете нещо. Хората винаги чувстват вашите истински намерения.

Забележете, изложените съвети са много лесни за изпълнение. Те не изискват от вас  сериозни материални инвестиции, но възвръщаемостта от такива моменти е колосална. И това е само една малка част от това, което трябва да се вземе предвид при създаването на онлайн-магазин.

Пожелаваме Ви успешни продажби!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *