Всеки знае какво е това програмист. В наше време, времето на високите технологии, професията програмист винаги ще бъде много търсена, тъй като вече почти във всяка работа, на всяка длъжност, компютърните умения са много необходими и без тях няма да можете да работите продуктивно.

Ако говорим за произхода на професията на програмист, първите програмисти се появяват около втората половина на ХХ век, така че можете спокойно да се каже, че професията програмист е една от най-младите.

Програмистите дори имат официален празник на 13 септември (12 септември във високосна година) и не е случайно, че са го избрали през 2009 година. Отговорът е: повишаване на числото 2 в осма степен и това отразява броя на различните стойности, които могат да се съхраняват в един байт. Е, нека да разгледаме подробно плюсовете и минусите на професията програмист.

Да започнем с изброяване на предимствата на професията програмист:

 • Търсене. Както бе споменато по-горе, в дните на високите технологии с познания по компютърни науки и компютризация, много пътища ще бъдат отворени за вас. Основното нещо е наистина да имате знание, а не да създавате илюзия за обкръжаващите.
 • Заплата. Ако говорим за работа само в програмирането, можете да печелите много добре. Домашните посещения за диагностициране на компютърен софтуер не са евтини, а ако има някаква повреда, ако има и част, която трябва да бъде заменена, тогава можете да направите добри пари с едно посещение.
 • Самообразование. Ако имате сериозни умения по математика, тогава завършването на технически университет ще ви даде добра база и основа за овладяване на професията програмист.
 • Растеж в кариерната стълба. Тук може да се кажете на кратко, възможностите са неограничени. Колкото повече учите и практикувате, толкова по-високо се издигате, всичко зависи само от вас.
 • Отдалечена работа. С други думи, вие сте си шеф. Не вашите връзки се ценят, а знанието и способността да се справите с всеки проблем в техниката.

 

Въпреки всички изброени предимства, разбира се, има и недостатъци на професията:

 • Количеството работа. Представете си, че сте служител на голяма компания и е страшно да си представите с колко данни ще трябва да работите и колко време ще отнеме това.
 • График. Графикът в такава професия не е нормиран. Понякога има много работа и няма време да я свършиш, други път пълно затишие. От това нито един програмист не е застрахован.
 • Конкуренция. Сега всеки мисли, че програмистите са много търсени, това е вярно, но и програмистите стават все повече и повече. В този случай започва борбата за клиенти. Ако имате репутация на добър програмист с приемливи цени на услугите, с добри препоръки и отзиви можете да съберете много добра клиентела. Но и това отнема време, година, няколко години.
 • Начин на живот. В професията програмист, начинът на живот винаги е пасивен. Въз основа на това следват различни здравословни проблеми: на първо място страда гръбначния стълб, след това отслабване на мускулите и така нататък. Но най-много страда зрението. Очите са в постоянно напрежение от екрана с цифри, букви и различни символи.
 • Лингвистичен. Тъй като в много работи се използват англоезични източници.

 

За да бъдеш добър специалист, трябва да учиш много и дълго време, тъй като високите технологии не стоят на едно място и всеки ден се появяват различни актуализации.

Ако, описвайки всички плюсове и минуси на професията на програмист, изборът все още е да бъдете програмист, трябва да обърнете внимание на качествата, които всеки добър програмист трябва да притежава:

 • бъдещият програмист в училище е запален по математика и информатика;
 • в състояние е да съсредоточи вниманието си върху конкретна задача;
 • има склонност и любов към техническите предмети и професии;
 • решава сложни технически проблеми с голямо удоволствие.

Днес професията програмист е набор от определени личностни качества:

 • Търпение. Ще има много работа, така че само търпението ще ви позволи да изпълните всичко качествено;
 • Настойчивост. Често клиентите не разбират сериозността на проблемите в технологиите и само настойчивостта ще ги убеди, че ремонтът е от съществено значение за по-нататъшната продуктивна работа;
 • Отговорност. Техниката може да бъде разбита толкова лесно, колкото и ремонтът осъществен, отговорността за своите действия, програмистът осигурява, например, с качествен ремонт на техниката;
 • Самостоятелност и умение за постигане на поставената цел.

 

Много скоро никоя сфера на дейност не може да мине без компютъризация и софтуер, така че можем спокойно да кажем, че професията програмист е била и остава най-обещаващата и търсена днес и в бъдеще.