Популяризиране на нов сайт | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

За всеки нов сайт неговото популяризиране има огромно значение. Освен това под понятието „раждане“ се разбира не датата на регистрация на домейна, а началото на индексиране на търсачката на някаква тема.

populiarizirane-na-nov-sait-2

За търсачките няма значение състоянието на сайта, а неговото разнообразие или пълнота. Нивото на доверие на търсачките може да бъде пряко пропорционално на възрастта на сайта. А именно, колкото по-стар е сайта, толкова повече той привлича вниманието на системите. За добър старт на нов сайт е необходима особена тактика, а и хитростта тук няма да бъде излишна. Например, може да не се развива сайта, а да се откупи вече съществуващ ресурс, лидер. В такъв случай бързото популяризиране на новия сайт дори по сложни ключови думи ще ви бъде гарантирано.

Защо търсачките не забелязват новите сайтове?

Търсачката отрязва новите сайтове, за да не пусне в ТОП некачествени ресурси. В даденият случай тя е отговорна за това. Ако отношението беше еднакво, то „черните“ уебмастъри можеше да насърчават непроверени, а може и измамни проекти. С течение на времето, това може да доведе до претрупване на първите позиции, заради което системата би се лишила от достоверен ТОП. Ето защо, всяка търсачка е проектирана така, че временен сайт да попадне в ТОП е практически възможно.

Основни принципи на насърчаване на нов сайт

 1. Новосъздаден ресурс по-добре да се насърчава по ниско и средно честотни търсения. Ако веднага се отиде на високочестотни заявки, особен резултат няма да има. Достатъчно сложно е да се преместят от ТОП вече съществуващите интернет гиганти, като правило, такава възможност се появява след една или две години, и то при условие на правилно насърчаване на новия сайт в търсачките.
 2. Насърчаваният ресурс не трябва да има пропуски и грешки. Препоръчително е да се извърши пълна проверка в процеса на разработка на сайта, фактически преди началото на неговото съществуване ( до момента на индексирането).

Отстраняване на технически недостатъци

Много уебмастъри, разработвайки сайт, отделят по-голямо внимание на наличието на грешки, забележими от потребителите, а не от системата. Въпреки това, следва да се отбележи, че търсачката вижда сайта по различен начин. За търсачките уеб ресурса е представен като код. Ето защо в някои нови сайтове могат да се срещнат следните грешки:

 • Неграмотното съставяне на метатаговете robots в страниците на сайта. Ако файла robots.txt е създаден неправилно, страниците могат да не се индексират и съответно популяризират. Ние вече говорихме за това как правилно да настроите индексацията, за която главното е липсата на някакви технически грешки. При разработката на сайта не е трудно за програмиста да скрие някои раздели от индексиране, разчитайки на избора на SEO специалиста.

 • Свободен достъп до разделите, създаден само за администраторите. Недопустимо е поверителна информация да бъде достъпна за индексация, преглед и качена на сървъра.

 • Неправилно написан HTML-код. Търсачката лошо възприема незакрити тагове, използване на няколко заглавия на една страница и други недостатъци, свързани с кодирането. По време на развитието и популяризирането на един сайт трябва да се обърне особено внимание на тези моменти.

 • Неграмотна настройка на системата за управление на съдържанието. Неправилно настроената CMSka може неадекватно да се отнася към търсачката, създавайки дублиране за една страница на различни адреси. Причината за това може да са недостатъци в създаване на уеб сървъра. Също така за важен момент се счита класиране с търсачката ЦПУ. За сметка на адресите ЦПУ URL или SEF URL насърчаването на сайта може да се осъществи дори с транслитерирани ключови думи. А за потребителите става все по-лесно и просто да намират информация в сайта.

Насърчаването на нов сайт изисква сериозен подход и цялостна проверка за дефекти. Именно те могат да бъдат причина за излизането му в ТОП.

Не запълнените страници – причина за лошо насърчаване на нов сайт

Сайтът, на която има празни страници, практически е невъзможно да се изведе в ТОП. Основната причина за това е недоверието на търсачките към такива ресурси. Обикновено алгоритмите на търсачките правят извод, че такъв, този сайт е недовършен и съответно, недостоен за ТОП. От гледна точка на SEO ресурсът трябва да има малко на брой страници ( сайтове с повече от 5 страници се предвижват доста трудно и дълго. Всяка страница трябва да има не по-малко от 500 символа тематичен и уникален текст, адаптиран за ключовите искания.

Празни страници имат отрицателно въздействие върху насърчаването на сайта и неговата посещаемост. Имайки недовършени или празни страници, сайта рискува да загуби голям процент от постоянните потребители. По този начин, човек, попаднал на „дефектна“ страница, в повечето случаи престава да има доверие на ресурса и се обръща към други източници на информация.

Положителните нагласи на потребителите и търсачките могат да се постигнат с високо качество на съдържанието. Освен това трябва периодично да се добавят статии, да се разработват нови проекти и т.н.

Още преди разработването на сайта трябва да определите по какви ключови думи потребителите ще влизат във вашия сайт. На етап разработка е добре да се създадат страници, които да бъдат основа за тези думи, които се наричат „целеви страници“ (landing pages). За да може в бъдеще да ги издигнем в ТОП, е необходимо те максимално да съответстват на основните търсения. За целта е необходимо:

 • вписване в URL адреса;
 • въвеждане в keywords, description, title и метатеги;
 • вписване в атрибутите на снимки;
 • вписване в H1 в заглавната част;
 • включване в съдържанието, но без прекаляване.

Тези действия, произтичащи от минималните изисквания, могат да се считат за първата стъпка за насърчаване на сайта. За добри резултати трябва да се създаде схема, която би могла не просто да доведе посетители, а именно целеви.

Зависимост на популяризирането на младия сайт от обема линкове

На всички е известно, че естествения прираст на обема линкове се отразява добре на популяризирането на младия сайт. Към това ви препоръчваме да се отнасяте много внимателно. Динамиката на нарастване на обема линкове трябва да бъде оправдана. За търсачките не е нормално още през първата седмица от пускането на нов сайт към него да има линкове от стотица други сайтове. Това явление за търсачките е неестествено и се възприема като несанкционирана. В повечето случаи то е така.

Само естественото и постепенно увеличаване на обема линкове ще помогне в популяризирането на нов сайт. За поставяне на свои линкове предпочитания се отдават на сайтове с високо доверие. За да заинтересовате странични уеб сайтове, пробвайте да рекламирате своя сайт. Веднага след разработката на сайта създайте интересни проекти и услуги, обърнете се към SМM компании и т.н. Ако създадения проект е интересен за потребителите и партньорите, те сами ще поискат разрешение да използват вашата връзка.

Ред на популяризиране на нов сайт

populiarizirane-na-nov-sait-1

В продължение на 2-3 месеца си струва да се занимавате с популяризирането на сайта по ниско честотни търсения. За попадане в ТОП трябва да имате само няколко връзки. Освен това, на дадения етап не е задължително да популяризирате всички страници веднага. По-добре първо главната страница и 1-3 основни раздела. След това може да се пристъпи към средно честотни заявки. На това също могат да отидат няколко месеца, в зависимост от правилността на популяризирането. След като сайта попадне в ТОП, трябва да пристъпите към най-сложната и дълга част – популяризиране по високочестотни въпроси.

 Общата посещаемост се обезпечава много по-лесно от създаване на добър целеви трафик. Новият сайт може да се популяризира посредством покупка на реклама във Фейсбук и други социални мрежи. А също и чрез PPC реклама в Google.

Търпеливият подход и спазването на тези препоръки по популяризирането на нов сайт ще даде своите резултати. Ако новия сайт вече е заел добри позиции, това не е повод за прекратяване на вашата дейност. Може би, именно по вашата тематика в ТОП са попаднали сайтове с лоша оптимизация, които без голям труд могат да бъдат изместени.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *