Създаването на сайт не е толкова проста задача. Преди да започнете работа по създаване на сайт трябва внимателно да премислите всички важни етапи. За съжаление, много начинаещи уебмастъри дори не знаят за нюансите, които трябва да бъдат взети под внимание. Какво трябва да се има предвид?

На първо място е необходимо да се помисли върху структурата на сайта. Най-удобният начин да работите по този въпрос е на хартия, за да може нагледно да си представите как ще изглежда сайта, какви секции потребителите ще видят, какво ще бъде в тях и т.н. Ако смятате да мислите по структурата в хода на работа, вероятността след това да преработвате доста неща е много голяма. Разбира се, това води до загуба на време и енергия.

Помислете за съдържанието на сайта. Съдържанието е това, за което хората идват в сайта. Следователно, трябва да му обърнете голямо внимание. За сте сигурни, че посетителите ще се задържат в сайта, вие самите трябва да имате високи изисквания към съдържанието, оформлението, включително статии, снимки и т.н. Разбира се, няма да е възможно да се справите с всичко сами, но можете да се обърнете към съответните агенции за помощ в напълването на сайта с качествено съдържание.

При създаването на сайт трябва да се обърне голямо внимание на графичното съдържание. Необходимо е  да минимализирате тяхното влияние върху ефективността на сайта, тъй като никой няма да остане на бавен ресурс, където страниците се зареждат за няколко минути, независимо колко интересно е съдържанието му. За да направите това, можете да използвате елементи за компресиране с помощта на специализирани програми за работа с графики.

Шрифтовете също играят важна роля. Важно е те да са възможно най-четими и приятни за окото, защото в противен случай за посетителя ще бъде некомфортно да бъде в сайта и да се запознава със съдържанието.

Важен момент при създаването на сайт е използването на най-новите разработки и стандарти, защото за успешното му функциониране сайта трябва да бъде максимално адаптиран към всички браузъри и да има висока скорост на зареждане.

Трябва да изберете име на домейна, това е името, под което сайтът лесно може да бъде намерен в мрежата. Трябва да е уникално, просто едно и също име не може да съществува в интернет. Обикновено това име се избира въз основа на името на компанията или естеството на нейните дейности.

Експертите съветват, преди създаването на сайта, да изучите сайтовете на всички бъдещи конкуренти, така да се каже, да се учите от грешките и да заимствате силните страни. Необходимо е да се извърши задълбочен анализ на пазара. След това е необходимо да се разработи интерфейсът на бъдещия сайт, да се разработи универсалния му изключителен дизайн, който да отговаря на темите, предлагани от сайта услуги или продукти.

Важно е да запомните, че когато сайтът вече е създаден, предстои не по-малко важна и мъчителна работа по тестването му. Преди сайта да започне да работи трябва да проведете серия от тестове, които ще ви помогнат да намерите допуснатите грешки. Следващият етап е отстраняване на тези грешки и едва след това вашият сайт може да работи за вас.