Какво е това продаващ сайт? Продаващ сайт е ресурс, който продава нещо на някого! Освен това, „продаващият сайт“ трябва да предизвика в посетителя непреодолимото желание да изпълни някакво действие: да се регистрира, да си остави контактите, да поръча обратно обаждане.

Забелязахте ли, че по-горе не съществува нито едно целево действие за „плащане“?

Проблемът е, че огромен брой разработчици на сайтове, съставители на съдържание използват термини, на които не знаят точния смисъл.

Какво е това продажба?

Оксфордският речник дава следното определение на термина „продажба“:

Продажба е обмен на стока за нейния паричен еквивалент (извършеният факт на обмяна или процеса на обмяна).

Продажба е икономически термин, който определя взаимоотношенията между два субекта в процеса на обмяна, свързани с обмена предмети – стоки и пари. Всяко взаимоотношение, не предполагащо обмен на стоки и пари не се нарича продажба.

По този начин, продавачи не са: магазини, каталози, както и всякакви други рафтове и витрини за показване на стоки, опаковки, ценоразписи, рекламни плакати, както и всеки друг посредник между продавача и купувача: кредитни институции, рекламни фирми и кампании, логистични оператори и т.н.

След като взаимоотношенията между субектите не завършва с факта предаване на стоки и пари в обмен, такова взаимоотношение не се нарича продажба.

 • Дадените стоки на кредит на дистрибутора не са продажби, а само привличане на посредника;
 • Колата, взета с банков заем без плащане, не е продажба. Собственикът на колата е банката, вие ще върнете заема, продажбата ще се случи;
 • Интернет ресурс, наречен „продаващ сайт“, не е продажба, а само опит за овладяване на нов канал за комуникация с клиентите.
 • Сайт, на който даден посетител кликне и попълни формуляра за контакт – не е продал нищо;
 • Онлайн магазин, в който потребителят е хвърлил нещо в кошницата и е оформил доставката – не е разменял стоки за пари.

 

Така че …

Няма „продаващ сайт“. Продаващ може да бъде само продавачът.

Защо дори онлайн магазинът не е продаващ сайт?

Ако онлайн ресурсът е предназначен за привличане и информиране на клиентите – това е просто информационен посредник и инструмент на интернет маркетинга – способ и метод, за удовлетворяване нуждите на купувача, търсещ информация в Интернет.

Ако на вашият онлайн магазин има онлайн услуга за плащане, а на сайта оферта – предложение да се купи продукт или услуга, то и този сайт нищо не продава. Продажба по дефиниция от речника на Оксфорд се случва, когато между страните, участващи в покупката на стоки има фиксиран обмен на стоки и пари.

Веднага след като стоките предплатени на сайта бъдат приети от купувача от куриера, той да плати на него и да няма претенции за качеството на сделката, веднага ще се осъществи продажбата. А до този момент, вашият: „продаващ сайт“; банкова и платежна система; Google, където сте поставили директна реклама; куриерът за доставка на стоки – това са само посредници.

При липса на взаимно предаване на пари и стоки, няма: продаващи заглавия, продаващи текстове, продаващи рекламни и търговски обекти! Всички изброени не са ангажирани в икономиката на търговията, където се използва терминът „продажба“!

Какво може да продават уеб сайтовете?

И така, кой продукт или услуга в сайт е способен самостоятелно да обменя пари, т.е. да продава, да закрие сделката? Логично, онлайн сделка е възможна със стоки, потреблението на които се случва в електронна форма и в Интернет:

 • Софтуерни компютърни и облачни продукти;
 • Електронни книги и игри;
 • Видео-филми;
 • Уебинари и онлайн консултиране, и други онлайн знания;
 • Заплащане за хостинг услуги, отдаване под наем на домейни, IP адреси и др .;
 • Онлайн реклама и онлайн PR.

Т.е. всичко, което се избира, обменя се за пари и се консумира онлайн или като електронни продукти, което може да бъде изтеглено от уебсайта на продавача.

Какво прави продажбата на офлайн продуктите?

Задачата на всеки „продаващ сайт“, реклама, текстове и заглавия е да информира, а за продажбата работи целият маркетингов комплекс. Специалистите, които имат маркетингово образование.

На това, дали вашият сайт е „ продаващ“ влияе не само неговия дизайн, качеството на използваемост, продаващи заглавия, линкове и други SEO – оптимизации, но и:

 • До колко сайтът се рекламира успешно (какви са източниците на неговия трафик);
 • До колко съдържание в него позволява на посетителя да получи информацията, от която се нуждае (преминава през фунията за продажбите);
 • Колко ефективно се обработват контактите и обаждания в офиса (колко ефективно функционира кол центърът);
 • Колко в офлайн точно се поддържат стоковите запаси, осъществяват се покупки;
 • Колко ефективно се развива фунията на продажбите (качеството на описанието на продукта, пълнотата на продуктовите карти, възможността за сравняване и избор на стоки, как работи кошницата, как се работи с повтарящи се поръчки и редовни клиенти, какво е това бонуси и отстъпки – колко добър е маркетингът на вашата компания вътре и извън сайта.

Защото, ако мениджмънтът не може да продава, дори и най-добрият сайт не може да продава вместо него и да се нарича „продаващ сайт“ !