Ако искате да имате продаваща целева страница, то тя трябва да има правилна структура. Целевата страница (landing page)изпълнява само една задача – например оформяне на заявка, закупуване на определен продукт, на който страница е посветена или обаждане.

Ако целевата страница е изпълнена правилно, тогава онлайн магазинът или някакъв малък проект ще увеличат продажбите си няколко пъти и всичко е само за ограничаване на потребителя, той или купува, или напуска, но собственикът е длъжен да го тласне към покупка.

Естествено, няма едно правилно и идеално решение за дизайна на целевата страница, свързано с индивидуалността на всеки клиент, а правила за работата с един продукт. Но също така се случва, че система, която вчера водеше много клиенти, днес напълно отказва да работи. Поради тази причина няма магическо решение за продаваща целева страница и проблема с привличането на клиенти, но има правила, които ще ви помогнат да започнете и постоянно да разработвате свои собствени правила, които при провеждането на експерименти могат да помогнат за увеличаване на продажбите на онлайн магазин или друг проект.

С правилния подход една целева страница ще привлече повече клиенти, отколкото голям сайт, изпълнен с огромен брой статии и продукти.

 

Структура на продаващата целева страница 

 

   1. Заглавие, което трябва да привлече клиента.

Това е най-важният елемент на целевата страница. Ако е изпълнен неправилно или изобщо не е инсталиран, тогава цялото начинание е просто безсмислено. Обикновено се пише в стил „уникално предложение за продажба“ или „най-големите отстъпки“.

 1. Точни данни за контакт.

Тук трябва да обърнете внимание не само на задаването на истински телефонен номер, но и на самия номер. Например, ако номерът е безплатен, тогава шансовете,  клиентите да се свържат с вас, са много по-високи в сравнение с обикновен номер. Има и едно много добро нещо – поръчка на обаждане, когато клиентът е помолен да посочи телефонния си номер и удобно време за него, след което трябва да се обадите на клиента от вашата компания в определения час. Този метод има големи шансове да увеличи броя на продажбите, тъй като толкова много клиенти наблюдават покупките след часове, а освен това им е по-лесно да получават обаждане от вас, отколкото да харчат парите си за разговори.

 1. Ясно заглавие и разшифроване в подзаглавието.

Тези две предложения ви позволяват да загреете клиента и в тях трябва накратко, но ясно да посочите причините, поради които покупката във вашата компания е по-добра, отколкото от конкурентите.

Някои компании прибягват до малък трик, като дават на клиента нещо безплатно, например, „5 безплатни видео урока безплатно“, след което продължават да работят с него и да продават останалите. Естествено има загуби. Губите, като давате на клиента 5 урока напълно безплатно, но след това е възможно да спечелите посетителя и да му продадете и от останалата стока.

 1. Реални ползи за клиента.

Тук ситуацията може да изглежда малко странна – самият клиент трябва да намери ползата. Проведете проучване във вашия район, след това въз основа на резултатите разгледайте основните проблеми на клиентите и, когато посетителите се абонират, публикувате писмени статии по проблемни теми. Клиентът, като види и прочете това, ще разбере какво го спира и защо има нужда от вашия продукт, а също така ще създаде за себе си ползата и доверието към продавача.

 1. Основният бутон.

Основният акцент трябва да се постави върху бутона, който е отговорен за всяко действие, например обаждане или поръчка на услуга, но не забравяйте, че той трябва да привлича вниманието, но не и да е прекалено закачлив, клиентът трябва да премине подготовка, преди да извърши предвиденото действие.

 1. Показване на продукта на снимка или видео.

Снимка или видеоклип могат да увеличат процента на завършване на етапа на подготовка на клиента до края. Системата е такава, че във видеоклипа или поне на снимката трябва да се отразява проблемът на клиента, което ще му позволи да настоява за закупуване на продукта, и на същото място е естествено да се покаже как стоките ще решат проблема на клиента.

 1. Призив за действие

В този случай простотата е ключът към успеха. Колкото и да е тъжно, но простото „щракване върху бутона и получаване на 5 урока безплатно“ работи по-добре от красиво описание във формата: „Не знам как? Не знаете как, но искате да се научите! Време е да действате и ние ще ви помогнем с това! ”, е, или нещо подобно. Оформете призива кратко, запишете какво трябва да прави човек и това е всичко. Това ще действа по-добре от красотата и многословието на предложението.

 1. Отзиви за вас

Отзивите позволяват на клиента да опознае по-подробно вашата компания. Покажете доброто отношение към вас, как клиентите обичат вашия продукт и това ще събуди увереност както в продукта, така и в самата компания.

 1. Гаранция!

Създайте гаранционна единица, в която посочвате, че клиентът няма да загуби нищо или ще получи нещо отгоре, например, безплатна доставка или ще разкажете за напълно нова технология. Не бива обаче да се ограничавате само до фразата „безплатна доставка“ или „нови технологии“, разкрийте вашето предложение, поставете бутона „подробности“, но в никакъв случай не изпращайте клиента на друга страница, оставете обяснението да се отвори на същата страница като скрита добавка.

 1. Отървете се от водата

Трябва да подредите горното по такъв начин, че клиентът да вижда всичко това веднага щом стигне до вашата страница. След това той ще проучва, иначе просто ще си тръгне. Ако все пак той превърта страницата надолу, тогава в този случай трябва да види още по-тежки твърдения за необходимостта от този продукт.

 1. Таймер за ограничаване на времето за акция

Клиентът трябва да види, че времето изтича неумолимо и той губи време за размисъл. Покажете го, задайте таймер за обратно броене на запасите или получаване на подарък.

 1. Потвърждение на истинността на предложението

Ако е възможно, трябва да посочите добре познати партньори или поне броя на потребителите, които вече са закупили стоки от вас, но не е необходимо да лъжете много, не се престаравайте, например, „222 000 клиенти вече са закупили този продукт“, по-добре е да покажете истината, например „423 клиенти вече имат този лаптоп“, покажете, че наистина имате продаваща целева страница.

 1. Сега стигнахме до края на страницата – футър

Тук трябва отново да покажете на клиента, че сте истински, а не измислени, да посочите различни контакти, адреси, PSRN и друга информация, да покажете копия на дипломи и сертификати и други подобни, нека клиентът да разбере, че вашата компания е истинска.

 1. Лого

Едно лого може да помогне, ако вашата компания вече е постигнала някакви резултати на пазара и някои посетители може да ви разпознаят. Не забравяйте обаче, че не трябва да правите меню в шапката на сайта. Потребителят трябва да остане на една страница.

 1. Консултация

Ако клиентът има възможност да разговаря с представител, да зададе въпрос и да разбере каквото го интересува не от текста, а от общуването с истински човек, тогава това е добре. Да, клиентът ще комуникира чрез кореспонденция, но той ще проведе разговор с истински човек и това вече ви дава голям плюс. Ако нямате възможност да установите постоянен служител за комуникация по мрежата, тогава е възможно да инсталирате бутон с отговори на често задавани въпроси, разбира се ефектът не е толкова добър, колкото от реалната комуникация, но все пак. Разбира се, за да съставите такива отговори, ще трябва да помислите над въпросите, да направите списък с често задавани въпроси, да помислите за кратки и компетентни отговори, но това също е голям плюс, поради факта, че мнозина отказват заявките заради въпроси, а ги мързи да се обаждат, или просто нямат време.

След като обмислите всичко до най-малкия детайл и съставите една целева страница, трябва да започнете да експериментирате, да направите нещо ново, да промените и развиете, защото всички клиенти са уникални и от вас се изисква да създадете продаваща целева страница, която да задоволи желанията, ако не целият поток, то поне на по-голямата част.