Какво представлява професия системен администратор?

Cиcтeмният aдминиcтpaтop oтгoвapя зa инcтaлиpaнeтo и пoдpъжĸaтa нa пpилoжния и cиcтeмния coфтyep, и ĸoмпютъpнaтa мpeжa нa фиpмaтa.

Системния администратор е този, който изгражда и поддържа  мрежата в рамките на организацията, пощенските сървъри, файловите сървъри и много други сървъри, изисквани от организацията. Той е отговорен за безпроблемната работа на  всички услуги, които се изпълняват.

Какво представлява „Професия системен администратор“?

Например, системният администратор гарантира, че интернет връзка в офиса работи, пощенския сървър работи и обработка на имейли, които са изпратени и получени от всички служители в организацията. Без тези основни операции, няма да бъде в състояние да се направи нищо, което изисква интернет връзка, като сърфиране в интернет или проверка на електронната си поща.

Какво представлява професията системен администратор

Има различни видове  системните администратори, въз основа на техните роли и отговорности. По-голема компании могат да имат различни администратори на системата, които имат различни роли, но за по-малка компания, повечето от различните роли могат да бъдат споделени от само няколко системни администратори или дори един единствен човек. Някои от най-различни видове системни администратори са:

  • Сървърен администратор – поддържа операционната система на сървърите както  услугите. Той също така отстранява проблемите в хардуера.
  • Мрежов администратор – поддържа мрежова инфраструктура, като маршрутизатори и комутатори, и отстраняване на проблеми свързани с мрежата.
  • Администратор на база данни (DBA) – поддържа системата от база данни, използвана от организацията. В по-голяма организация, която използва по-големи и по-сложни бази данни, е налице DBA който отговаря конкретно за тази роля. В по-малка организация, тази роля обикновено се изпълнява от сървърния администратор …

Повечето системни администратори са винаги на разположение, тъй като те имат система и мрежова инфраструктура, която трябва да работи 24 × 7.

Добрите системни администратори често са претоварени и много търсени.

 

Автор: Кирил Кирилов

Лектор на Курс за системен администратор