QA – Защо нарасна интересът към софтуерното тестване и до колко то е необходимо | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

Преди няколко години, когато QA не беше много разпространено, разработчиците на софтуер сами тестваха своите продукти, но това съвсем не е достатъчно за предоставяне на един качествен продукт на клиента.

QA-Plovdiv

Ако сами тестваме своите проекти, можем да пропуснем сравнително много функционалности и грешки в тях, нашата оценка ще бъде субективна. Освен това, вече има много повече уеб приложения, от колкото обикновени уеб сайтове, а уеб приложенията изискват много повече време, усилия и познания, свързани с качеството, за да бъдат тествани както трябва.

Нека вземем за пример Фейсбук – имаме различни видове регистрация, функционалности, касаещи сигурността и много други функции, които са свързани с взаимодействието между отделните потребители, трябва да тестваме всичко, да имаме няколко регистрации и т.н. – ще ни трябва много повече време, от колкото е необходимо за тест на един обикновен сайт, който има само текст и снимки.

QA-IMG

С нарастването на разнообразието в уеб приложенията се увеличава и нуждата от квалифицирани QA уеб тестери. Ако преди една фирма е можела да тества сама продуктите си или да използва услугите на най-много 1-2 тестера, то сега се налага да се търсят различни хора, които да работят за осигуряването на качеството на даден софтуерен продукт – тест мениджъри, тест дизайнери, тестери на функционалност, тест администратори,  тестери за автоматизирано тестване и т.н.

QA -IMG-Plovdiv-1

В сферата на QA има сравнително потенциал за развитие – пътят от обикновен тестер до тест мениджър е лесно проходим, за амбицираните и добре обучените нови кадри. Нуждата от тест инженери става все по-голяма, което отваря много възможности дори за хора без опит, стига те да имат нужното желание и качества.

Осигуряването на качеството на софтуера е високо оценяван компонент от цялостния процес на работа по даден софтуерен продукт, което е предпоставка за една високо доходна и обещаваща кариера за хората, които искат да се работят и да се развиват в тази област.

Автор: Фам Кундева – водещ лектор на курс „Quality Assurance – Осигуряване качеството на софтуера“

PS: Полезна ли ти беше статията ми? Сподели я с приятел, на който смяташ, че ще бъде полезна!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *