Как да разберем дали сайтът ни е качествен? Ето 10 стъпки за QA тестване, които можем да използваме, за да прегледаме своите сайтове:

1. Проверете съдържанието си. Вашето уеб съдържание трябва да бъде последователно, граматически правилно и без грешки.

2. Тествайте сайта си, използвайки на най-популярните уеб браузъри. Вашият сайт трябва да изглежда и функционира по един и същи начин, независимо от уеб браузъра, който използвате. Обикновено се тества на Internet Explorer 9, 10 и 11, Firefox, Chrome, Opera и Safari.

QA

3. Тествайте и с помощта на най-популярните мобилни устройства. Вашето уеб-сърфиране трябва да дава същите резултати, независимо от устройството, което използвате. Най-често се тества на IPad, iPhone, Android Nexus 7 таблет, и множество смартфони с Android.

 

QA-1

4. Валидиране на всички линкове. Всяка връзка трябва да ви отведе до правилната страница, независимо дали това е друга страница на вашия сайт, или от изцяло различен сайт.

5. Валидиране на шрифта и стиловете. Вашите шрифтове трябва да бъдат в еднакъв стил и размер, и външният вид на вашия сайт трябва да съответства на оригиналния дизайн.

6. Проверете сигурността на сайта. Уверете се, че всяка страница, която е трябва да бъде защитена, е защитена наистина – например страница с електронна търговия, форма, изискваща поверителна информация или вход от външна мрежа.

7. Валидиране на всички онлайн формуляри. Ако вашият сайт има форми, уверете се, че можете да ги попълните и че бутоните за изпращане работят. Също проверете дали данните от формата се събират и съхраняват на правилното място в базата данни, в съответствие с изискванията на проекта.

 

QA-2

 

8.  Проверете дали имейл известията се изпращат, както се очаква. Някой във вашата компания трябва да получава имейл с потвърждение при всяко изпращане на попълнена форма (контактна форма, форма за регистрация, поръчка). Освен това, потребителите също трябва да получават имейли, в зависимост от функциите на сайта. Проверете няколко пъти дали всеки получава съответните уведомления.

9.  Тествайте дали всяка функционалност работи както се очаква. Например регистрация, писане на съобщения, редактиране на профил и т.н.

10. И още много други … Всеки сайт е различен, а може да имаме още неща, които могат и трябва да бъдат тествани.

Обучението за QA уеб тестване дава по-подробна информация за изпълняването на изброените стъпки, както и още много други правила и съвети за създаване на един качествен уеб продукт, отговарящ на съвременните стандарти.

 

Автор:Фам Кундева водещ лектор на курсовете:

Photoshop за начинаещи (Basics)

Photoshop за Web дизайн

Quality Assurance – Осигуряване качеството на софтуера