Евтини и работещи рекламни методи

Джей Левинсън, създател на каубоя на Marlboro, първи въвежда в оборот термина guerrilla marketing. Преведено от испански означава „партизанска война“.

reklamni-metodi-9

Същността е в това, че евтините, провокативни рекламни методи струват по-евтино и се помнят по-дълго. Основното нещо е да се използва ефекта на изненадата и да се нанесе удар точно в целта.

Първо партизанския маркетинг използват предимно малки фирми, но с времето на guerrilla обръщат внимание и IBM, Microsoft, Volvo, Mercedes, American Express и други корпорации. Успешно стартирания вирус помага да се привлече вниманието на публиката за много малко пари. Какви рекламни методи са подходящи за това?

Парите или предизвикателството

Във фонда ALS Association дълго мислели как да привлекат вниманието към проблема амиотрофична латерална склероза. Решението беше брилянтно просто, акцията Ice Bucket Challenge. Нейното основно правило: Участникът трябва да се полее с кофа ледена вода, да прехвърли във фонда 10$ и да предаде щафетата на други трима души. Ако в последния момент човека промени решението си, тогава като възмездие се внасят 100$ в ALS Association. За рекламата помагат известни хора като Вин Дизел и Бил Гейтс. Сто милиона е събрал фонда в резултат на кампанията.

reklamni-metodi-1

Този метод започват да използват и други организации. В рамките на кампанията за борба срещу Лаймската болест хора са били помолени да ядат вар или да дарят на фонда 10$. Но някои привърженици на такива забавления получават вместо слава и пари, получават упреци.

Наскоро, основателя на агенция за порно актриси Дани Фрост убедил своите подопечни да се снимат с кутия кола между гърдите. Първоначално, техните действия не са имали социална причина, но след разпостранението на вируса HoldACokeWithYourBoobsChallenge започва да се свързва с подкрепата на пациенти с рак на гърдата. Жените, преживели операцията са били обидени и са отговорили със свои откровени снимки.

Изход към града

Понякога създателите на вирусно видео излизат от интернет на улиците – това засилва ефекта на действието. Производителят на кафе  Folgers Coffee залепил изображение на горната част на чаша, пълна с кафе на върха на канализационните люкове в Ню Йорк. Когато от канализацията излизала пара се създавало впечатление, че тя излиза от прясно сварено кафе.

ТВ канал Sky Atlantic също промотира новия си телевизионен сериал Fortitude в градска среда. Точно преди премиерата създателите на проекта са оборудвани в Лондон основната си рекламна медия – полярната мечка.  Беше трудно да се разграничи от истинска. Моделът с два кукловода вътре беше направен много натуралистично. Животното се забавлява както може, рови се в боклука, прави селфи и се вози в метрото.

Сливане с околната среда

Сливането с околната среда не е само част от рекламни методи, а начин на оцеляване на пазара. В този план показателен пример са Алтайските дребни предприемачи. За да увеличат продажбите на безжични слушалки за изпити, те първо посетили всички университети, за да разберат кои преподаватели са „най-зли“ от всички на света. След анализ, те  пуснали в „VKontakte“ реклама със снимки на професорите, при които не можеш да си вземеш изпита от първия път с обещанието „Ако не можеш да вземеш изпита при Василев – ще ти помогнем!“

Чужда слава

„Roketbank“ се скарва с банка „Tинков кредитни системи“. Но вместо да продължат да се заяждат на Twitter, разработчиците измислили браузър игра с Олег Tинков в главната роля. Какво може играчът? Да насочи към Тинков ракета и да го застреля с картите на „Roketbank“. Олег Юревич нанася серия от ответни удари. Не се обръща, не бяга, значи ще започне да расте лихвата по кредита. Когато стигнат до 100%, играта свършва. Но маркетинговия резонанс остава.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *