Хората, чиято работа е свързана с компютър са принудени да прекарват пред него много време всеки ден в продължение понякога и повече от 12 часа. Разбира се, такъв дълъг престой в седнало положение не може да не повлияе на здравето.

computer-work

Организиране на работното място  пред компютър

Как дългата работа зад компютъра оказва влияние на опорно-двигателния апарат на човек и неговия скелет и мускулите.

Често хората, които работят на компютър просто забравят за физическо натоварване, в резултат на което мускулите отслабват, стават лениви и отпуснати. Липсата на натоварване на мускулите на гърба води до тяхната деградация, тъй като обмена на веществата в гръбначния стълб се случва през тях, в резултат на което се появява херния на между прешленните дискове, и това може да причини болка в главата, крайниците и вътрешните органи, в зависимост от локализацията. Така, в този случай, щетите върху здравето на човека от компютъра се проявяват в най-голяма степен.

За да се предотврати това е необходимо правилно да организирате вашето работно място пред компютъра.

Организиране на работното място пред компютъра

За работа с компютър трябва да имате стол, който не само да поддържате правилна поза, но и да можете да я променяте за намаляване на статичното напрежение в мускулите на врата, раменете и гърба. Столът трябва да може да се върти, да се регулира височината и разстоянието между подлакътниците, разстоянието задната към предната част на седалката. Важно е всички регулировки да бъдат независими една от друга.

За да се определи най-подходящата височина на стола, седнете върху него и поставете ръце на клавиатурата: краката трябва да докосват пода напълно, бедрата да бъдат малко над коленете, гърба да чувства отпор и предмишниците  да са успоредни на пода.

Ако седалката не е анатомична, е желателно да поставите възглавничка на кръста.

По-ниските хора може да не стигат пода със стъпала, а това може да предизвика притискане на съдове и нерви в областта на задколенните ями.

За правилна организация на работното място пред компютъра също е необходимо правилно да изберете бюрото. Неговата височина трябва да бъде такава, че по време на работа екрана на компютъра трябва да бъде разположен малко по-ниско от линията на погледа, за да не се налага да стоите дълго време с повдигната нагоре глава. Под бюрото трябва да има достатъчно място, за да може от време на време да си опъвате уморените крака.  

Дълбочината на бюрото трябва да бъде такава, че разстоянието до екрана на монитора да не е по-малко от 50см. Ширината зависи от броя на периферните устройства и различни офис консумативи. Колкото по-масивно е бюрото, толкова по-добре: устойчивостта е враг на вибрациите, а вибрацията е враг на техниката.

Правилна поза

pravilna=poza

Правилно организираното работно пространство за компютъра е само първата стъпка към предотвратяване на възможните заболявания. За да може работата с компютър да не вреди на вашето здраве, трябва постоянно да следите за положение на тялото си. Правилната осанка при работа с компютър максимално разтоварва мускулите и позволява да работите повече, като се изморявате по-малко.

Смята се, че при правилна осанка ушите трябва да бъдат точно в плоскостта на раменете, а раменете точно над бедрата. Главата трябва да се държи равно по отношение към двете рамене. Когато гледате надолу, главата не трябва да се накланя напред.

Ако в процеса на работа постоянно се изгърбвате, натоварването на гръбначния стълб се увеличава, което води до прекомерно натоварване на мускулите. Изгърбена позиция може да доведе до синдром на карпалния тунел, дискова херния на лумбалните и шийните прешлени.

Много хора, гледайки в компютъра, протягат шията напред. Това понякога е защото компютъра е твърде далеч от тях. В резултат на натоварване на мускулите в основата на главата и шията нарастват примерно около три пъти, съдовете на шията се свиват, намалявайки кръвоснабдяването на главата. Освен това, човек в такова положение, се налага често да отмята глава назад, за да разгледа лежащия точно пред него документ. Това засилва деформация на шийните прешлени. Вследствие на което могат да се появят болки в главата и ръцете, тъй като нервите, простиращи се от гръбначния мозък в областта на врата се простират до върха на пръстите.

Не се изгърбвайте, не протягайте шията си напред, дръжте раменете над линията на бедрата и под линията на ушите. Възможно е, в началото, когато започнете да седите правилно, почувствате болка в мускулите. Не се притеснявайте: отделните мускули се нуждаят от време, за да се адаптират към новите натоварвания. Когато мускулите свикнат с новата позиция на тялото, болката ще отмине от само себе си

За да се намалят вредите от компютъра за здравето на човек, е достатъчно регулярно да се прекъсва работата, да се става и в продължение на няколко минути да се правят лесни упражнения. Например: клякане, наклони, въртене на торса и шията, на ръцете в лактите, китките, да се свиват и разпускат ръцете в юмруци и т.н.

Помнете, че всичко е добре в мярка, въпреки, че компютъра е полезно нещо, но вредата от него може да бъде по-голяма от ползите, затова не се увличайте и не забравяйте, че вашето здраве е най-важно то всичко.