Ясно е, че рекламата в социалните мрежи е процес на привличане на посетители към свои или чужди сайтове на основата на партньорство.

reklama-v-socialnite-mreji

Реклама в социалните мрежи

Всъщност има две абревиатури, които помагат да се разбере какво се крие зад понятието „Реклама в социалните мрежи“. Нека да ги разгледаме:

SMM (Social media marketing) – е процес на привличане на посетители и внимание към марката или продукта чрез социалните мрежи.

Това е, с други думи е набор от действия, свързани с употребата на социалните мрежи като канал за популяризиране на различните фирми или решаване на други типове бизнес задачи.

SMO (англ. Social media optimization, SMO)Оптимизация на сайт за социални мрежи или с други думи, на набор от действия, които са насочени към привличане на посетители към сайта от социални медийни източници, социални мрежи, блогове и други.

Тук ситуацията е малко по-различна. Основната цел на SMO предвижаването е да се формира една общност на интереси в рамките на самият сайт, в който посетителите идват от социалните мрежи.  Тук голяма роля играе не бранда, не името или продукта. Тук основа на всичко е създаденото качествено съдържание, което привлича посетителите в сайта и ги превъръща в постоянни посетители. (лоялни към страницата, бранда)

Но какво общо има това за насърчаване на партньорски програми и печалбата от тях? Най-прякото и при желание и умение, като партньри на някакви стоки или услуги, можем да изпозлваме за това както SMO, така и SMM кампания.

Например, когато ние рекламираме в социалните мрежи продукт на известна фирма чрез своя партньорски страници (с линк), това е пример за SMM кампания. Хората в този случай реагират именно на името, на бранда и купуват на основа доказано доверие към дадения бранд.

А ако ние създаваме качествено съдържание (видео, аудио, статии), качваме го в социалните мрежи и хората преминават към съдържанието на страницата на нашия сайт, където е публикуван нашия партньорски линк или директно в официалния сайт на нашия партньорски продукт или услуга, това вече е SMO маркетинг.

Мислим, че вече е ясно, а и се надяваме тази статия да Ви е харесала. Ще се радваме да я споделите с приятели. Успех!