Някои представители на сферата на електронната търговия все още мислят, че интернет маркетинга се състои от десетки различни направления, практически не свързани едно с друго.

Например, тези хора вярват в популяризирането на социалните мрежи (SMM) като тясно специализирана дейност, която не може да се комбинира с търсачката маркетинг (SEM) като цяло и оптимизация за търсачки (SEO), в частност.

SEO - SMM

Въпреки това, нашият опит потвърждава, че комплексния подход за насърчаване на бизнеса в Интернет  е най-ефективният. Например, днес всички бизнесмени знаят, че работата със социалните мрежи повишава ефективността на оптимизацията на уеб сайтовете.

Всички пътища водят към Facebook

Интернет-маркетолозите получиха възможност да използват социалните мрежи за повишаване авторитетността на рекламираните ресурси. Това се дължи на бързото нарастване на популярността на онлайн общностите през последните години.

И това не е, че търсачките са се научили да приемат социални сигнали. Популярни мрежи, включително Facebook, Twitter и други, вече се използват от блогъри и журналисти за новинарски ресурси като източници на информация. С други думи, увеличава се обхвата на аудиторията, което води до ръст на количеството външни линкове, цитиране на ресурса в тематични сайтове, общности, форуми и блогове.

Сега разбирате защо интернет-маркетолозите постигат по-високи резултати, обединавяйки SEO и SMM. Ще изброим пет аргумента в полза на едновременното използване на тези методи на реклама.

  1. Предвижването в социалните мрежи увеличава ефективността на оптимизацията на уеб сайтовете. Вие подавате качествени социални сигнали на търсачките и потребителите, създавате позитивен фонов шум.
  2. Вие изтривате границата между платената реклама и естественото популяризиране в общности докато използвате SEO и SMM.
  3. Съчетавайки SEO и SMM, вие може значително да разширите продажбената си фуния. Тази стара маркетингова концепция работи добре в областта на електронната търговия. Колкото повече хора видят вашите съобщения, толкова повече „остатък“ ще има на дъното на фунията.
  4. В социалните мрежи вие може точно да таргетирате своята маркетингова кампания. Това значително увеличава ефективността на рекламните мероприятия.
  5. Обръщайки се към агенция, едновременно реализираща социалните и маркетингови стратегии за предвижване, вие спестявате време. Няма да се наложи по няколко пъти да обяснявате едни и същи неща на специалисти по социалните мрежи, оптимизатори, експерти по контекстни реклами.

И така, осмеляваме се да кажем, че времето на тясно специализираните фирми, работещи в областта на интернет-маркетинга отминава. Резултатите за популяризиране на бизнеса ви в интернет ще бъдат по-високи, ако си сътрудничите с агенции, способни да планират и реализират интегрирани маркетингови стратегии.

Холистичният подход на връзката между създаване и публикуване на висококачествено съдържание, търсене и социално развитие, рекламни кампании, ви гарантира дългосрочни резултати, който не зависи от някакви актуализации на алгоритми за търсене. Поради това, инвестирането в цялостен подход винаги е по-ефективен от несистематичните инвестиции в закупуването на линкове, събиране на линкове чрез ботове  в социалните мрежи и други несвързани дейности.