SEO: Как работят търсачките | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

Търсачките неуморно сърфират в Интернет през безкрайно количество информация, за да може за част от секундата да дадат информация за питане на потребителя. Зад незабавния достъп на информация, която ние сме свикнали да приемаме като даденост, стои една огромна сложна система извличане на данни.

Как работи всичко това?

kak- rabotyat- tarsachkite-5

Да разгледаме за пример Google.
На най-просто ниво, търсачката прави две неща:

Индексира информация: намира и запазва информация за 30 трилиона отделни страници във всемирната паяжина;
Дава резултати: благодарение на сложната комбинация алгоритми и машинно обучение, идентифицира и показва страницата на потребителя, най-релевантна на неговото питане.

Как Google намира такъв огромен брой страници? За последните 18 години той открива страница след страница. Програмата, наричана робот, бот, или паяк започва с определен стартов набор на страници. Когато по пътя си срещне нова страница, той моментално улавя информация от този сайт, включително неговото съдържание, HTML-код и това, с какви страници и как е свързана дадената страница. Във всяка търсачка паяка се нарича различно. В Google е Googlebot.

Цялата информация, събрана от робота се съхранява в огромна база данни в центрове за данни. Намерената информация се съхранява в индексите на роботите в центровете за данни. Индексите организират информацията и дават алгоритъма на търсачките, по който може да се намери релевантна информация по зададено търсене.

Но индекса не е тъмен килер, където случайно се набутва цялата сканирана информация. Напротив, индексацията е подреждане. Заедно с намерената нова информация за уеб страници, структурирано се съхранява информация за това, ново или старо е това съдържание, или това е обновената му версия, структурата на връзка на отделните сайтове, синонимите към думите с текста, за това, коя страница кога е била публикувана, и съдържа ли тя снимка или видео.

Всяка страница в търсачката е резултат от търсенето, а последователността, в която се показват резултатите от търсенето е класация.
Но когато информацията вече е сканирана и е класирана, как Google определя какво точно трябва да покаже от резултатите?

Начинът, по който търсачката решава какво да покаже в резултатите е свързано с нейния алгоритъм. Всяка търсачка използва свои патентовани алгоритми, разработени за колко се може по-бързо извличане от своите индекси на най-релевантната и полезна информация за потребителя.

kak- rabotyat- tarsachkite-0

Три са основните фактори за класиране на Google – това е съдържание, връзки и RankBrain, система за изкуствен интелект на машинно обучение. Независимо от това, че всяка търсачка има свои алгоритми, базовите функции на съвременните търсачки са подобни.

Съдържанието определя контекстуалната значимост. Думите в страницата, в комбинация с контекста, в който те се използват, както и на страниците, към които те водят, определят това, как съдържанието се съхранява в индекса и какви питания той може да удовлетвори.
Връзките определят авторитетността и целесъобразността. Те показват пътя за движение на робота и са сигнали за авторитета.

Алгоритмите на търсачките с помощта на стотици комбинации от сигнали и изкуствен интелект определя съвпадение между контекста и авторитета на всяка страница и искане на потребителя. За да се появи на първа страница в резултатите от търсенето, страницата трябва да бъде сред първите седем до десет най-подходящи страници за контекстуална приложимост и авторитетност.

Без разбиране на това, как работи търсачката е трудно да се постигне успех в SEO. За да не остане вашия сайт някъде в края на резултатите при търсенето е важно да направите всичко, за да може Google безпрепятствено и коректно да ги сканира и индексира.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *