Лоши и добри методи на SEO: 10 практики | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

SEO е сфера, в която много аспекти изглеждат не еднозначни, но все пак могат да се отделят и аспекти, с помощта на които ясно и без съмнение може да се определи метода SEO като добър или лош, като „черен“ или „бял“.

SEO-metodi-2

SEO методи

Етичните SEO практики, спазващи правилата и препоръките на търсачките е прието да се наричат „white hat“, а практиките, целта на които се състои в насърчаване с помощта на манипулиране на възприятието на сайта от търсачките – „black hat“.

  Ще разгледаме няколко такива „черни“ и „бели“ методи на SEO.

Лош списък

SEO-metodi-1

 • Купуване на линкове. Да се скрият купените линкове от търсачките може да изглежда проста задача, но също така не е сложно и за търсачките да проследят вашите купени линкове и да ви наложат наказание. Разбира се, известно време вие може да бъдете незабелязани и дори да получите покачване по SEO показателите. Но не си струва, защото рано или късно линковете ще бъдат открити и обезценени. Краткосрочната полза не си струва мащабен провал.
 • Построяване на мрежа от сателитни сайтове (линк ферми). Сателитна мрежа за линкове, е така нареченото нарастване на линкове, чрез сателитни сайтове, които са вързани един към друг, създаване на цели уеб ресурси с безполезно съдържание за натрупване на маса линкове. Търсачките, откривайки подобни машинации, бързо слагат в бан цялата система от уеб сайтове. Затова не е ли по-добре да отделите време за увеличаване на качествено съдържание на собствения си сайт?
 • Използване на Swap (swapping – замяна) е един от „най-черните“ и затова е един от най-отчаяните методи на оптимизация за търсачките. Неговата същност се състои в замяна на съдържанието на страниците, успешно индексирани от търсачките. Просто казано, това е измама на потребителите, които осъществяват преход към връзката от първите редове на резултатите от търсенето, за да стигнат до една страница, която не съдържа съдържание, което те очакват да видят. Много често това са страници за събиране на гласове за нещо.
 • Използване на дублирано съдържание. Използване на съдържание от други сайтове, дори ако е пренаписано, рядко носи успех в SEO. Рано или късно подобни ресурси, сайтове с крадено съдържание, отпадат от класирането на търсачките.
 • Проследяване на алгоритмите. Престанете да се опитвате да предвидите какво ще бъде следващото обновяване на алгоритъма или да реагирате мълниеносно на него. Търсачките сега рядко обявяват обновяването на алгоритмите, а Google пуска по няколко актуализации всеки ден. Всички ваши усилия да надхитрите търсачките в тяхната собствена игра е абсолютно неефективно използване на ресурсите ви.
 • Каране на посетителите да чакат. Дългото време на зареждане на сайта увеличава степента на отпадане, понижава класирането и просто дразни посетителите. Бавното зареждане на сайта не е „черна“ тактика на SEO, това е по-скоро глупаво. Бавното зареждане има негативно влияние и на търговския опит на вашите клиенти, и на SEO, продължава да отпада от полето на внимание на маркетолозите, смятащи, че те нямат влияние над този проблем. Престанете да игнорирате времето за зареждане на сайта си и най-накрая направете нещо с него.
 • Игнориране на мобилното търсене. Игнориране на мобилните услуги за търсене, това, разбира се, не е „черен“ метод на SEO, това просто не е много разумно. Аргумент като „Моите клиенти не са мобилни. Погледнете колко малко мобилни потребители има в сайта ми“ ще ви доведе в един омагьосан кръг. Google, например, дори награждава мобилно приятелските сайтове. Повече от половината Google търсения идват от смартфони. Търсене в рамките на пределите на отделни мобилни приложения за проследяване на отворен достъп не е възможно, но само си представете колко новогодишни покупки се правят с помощта на браузъра на телефона или приложения. Изяснете как се отнасят към това вашите конкуренти. Имат ли те приложения? Напълно възможно е да не получавате по-голям трафик, защото вие сами си го отнемате.

Добър списък

SEO-metodi

 • Създаване на полезно, уникално съдържание. Тази точка е в самото начало на добрия списък, защото това е най-добрата дългосрочна стратегия, която ще ви обезпечи силни показатели по SEO. Генерирайте съдържание, което потребителите биха искали да споделят, което наистина е полезно за тях. Само си представете за момент, че не работите във вашата компания. Имате ли достатъчно информация, за да си купите нещо от сайта? Достатъчно информативна и интересна ли е тази информация? Бихте ли си купили нещо, ако вие бяхте посетител във вашия сайт?

Трудно е да бъдете до края напълно безпристрастен, така че разгледайте сайтовете на вашите конкуренти.

Проверете в Google по ключови думи, които искате да използвате и погледнете как изглеждат топ резултатите. Оценете ги по същите параметри, които смятате да използвате в своята работа по съдържанието. Имат ли те навигация, която е по-лесна за използване или която по-бързо ще ви отведе към покупка? Попитайте някой незаинтересован честно да ви даде мнение за вашия сайт.

 • Използване на най-добрите SEO практики. Да, съдържанието трябва да бъде полезно и уникално. Но ако го публикувате в сайт, който не се оптимизира, съдържанието няма да ви помогне да достигне върховете и да привлечете купувачи. SEO трябва да се разглежда от гледна точка на цялостната стратегия и творческия процес на формиране на потребителски опит.
 • Използвайте прогресивно подобрение. Търсачките са все още силно зависими от HTML-текстове и препратки. Да, Google сега използва AJAX, но това не гарантира пълна индексация или способността за разпознаване на значимостта. Много сайтове, които използват AJAX и сложния Java Script, ще имат проблеми с индексирането, ако не използват обходните пътища специално за SEO. 
  Прогресивното подобрение (progressive enhancement) е концепция на развитие, която използва техники като CSS, JavaScript и AJAX, за да осигури първокласно достъп до съдържанието и потребителско изживяване като цяло. Прогресивното подобрение обезпечава присъствието на HTML-текст и връзки, които паяците могат да индексират и да дадат контекстуално значение. Все пак доверието е ключове елемент за издигането на Вашата компания и можете да откриете ТОП фирмите за SEO оптимизация в България и да им се доверите напълно. Те са там с причина!

Търсачките винаги проследяват фактите на измама и съответно „наказват“ нечестните играчи в сферата. Вие ще решите окончателно. Но помнете, че това винаги е много рисковано, защото ако ви хванат един път, може завинаги да забравите за своя сайт, попадайки под филтъра. Резултатите от „черните“ методи на SEO ще ви порадват много малко време. Затова по-добре не хитрувайте, а насочете своите ресурси към дългосрочни резултати, като честно се потрудите върху вашия сайт.

Автор: Любомир Атанасов – водещ лектор на Курс по Web Дизайн – Изработка на уеб сайт. WordPress за начинаещи и SEO Оптимизация

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *