Контент маркетинга вече е бъдещето на бизнеса, магистрален път за развитието на интернет маркетинга като цяло. Реализацията на контент маркетинговата стратегия изисква време. Въпросът е колко време?

Има хора, които скоро са решили да проверят на практика идеята на контент маркетинга и очакват много бързи резултати. За тях реализацията на маркетинговата стратегия означава: Вчера написах първата статия в блога, утре сутринта вече очаквам ръст на продажбите. Това е нормално, във всяка една област току що стартиралите са склонни към тази заблуда, но пропорционално на придобиването на опит и професионализъм, резултатите няма да се забавят.

Има и маркетолози, които се занимават дълго време със създаване и популяризиране на съдържание. Те правят всичко „по правилата“. Техният блог е като часовник: по едно и също време всеки ден – нова статия; всеки материал се популяризира; много текстове и видеоклипове получават прилично популяризиране в социалните мрежи. Но всичко това не дава най-важното – ръст на продажбите. Това е болно, това лишава от надежда и убива вярата в контент маркетинга.

Както начинаещите, така и не-начинаещите се сблъскват с един проблем: постигането на ръст на продажбите чрез маркетинг на съдържанието, това е изключително трудна задача. И колкото по-малко усилия полагат и по-малко време прекарват в изпълнението на тази задача, толкова по-невъзможно е да се постигне резултат.

Преди вашата вяра в контент маркетинга да умре, осъзнайте следното: много от тях не са в състояние да изчислят правилно силата си и да направят всичко идеално, само защото те приемат вирусния потенциал на съдържанието за маркетинг на съдържанието: те са уверени, че трябва да създават материали, които получават харесвания, което именно е гаранцията, че продажбите ще се увеличат.

От факта, че съдържанието ви ще бъде широко разпространено, продажбите няма да нарастват. Вирусът не е гаранция за генериране на продажби. Това се потвърждава от практиката на много хора.

Това означава ли, че не си заслужава да се търси широко разпространение на съдържанието ви в мрежата? Разбира се, не означава това. Но трябва да разберете, че многохилядната аудитория, която чете вашето съдържание и дори го споделя с приятели в социалните мрежи, съвсем не мисли така: „Ох каква хубава статия, трябва да купя много продукти, които предлага тази компания!“.

Неразумно е да се очаква, че контент маркетинга толкова „вдъхновяващо“ ще подейства на хората, които без съмнения, са представители на вашата аудитория.

Как всъщност работи контент маркетинга?

Какъв е смисълът на необходимостта от широко популяризиране на съдържанието, за какво се прави всичко това, ако не можете да очаквате пориви на вдъхновение, подбуждащи да купят вашия продукт?

Смисълът е прост: ако не спрете и продължите да инвестирате в създаване и популяризирането на висококачествено съдържание, което вашите фенове харесват ( между другото, ако погледнете на нея критично, най-вероятно ще осъзнаете, че тя не съответства перфектно на вашата целева аудитория, и това е причината за недостатъчен ръст на продажбите), с времето вашите почитатели свикват с вас, с вашата марка, нейните идеи, вие ставате част от техния живот. Вашата публика започва да ви се доверява. И само тогава се случва това, имате право да очаквате повече – част от тази аудитория трансформира лоялността си към вас в реални действия – в извършване на покупка.

Как работи това на практика: вие много пъти повтаряте едни и същи действия, отново и отново създавате съдържание, което се харесва, но „не работи“, докато не започнете в процеса на дългата и тежка работа, в процеса на пробите и грешките, кванти невероятно съдържание, което отлично резонира с вашата целева аудитория. Това не се прави за един ден. Това е много дълъг процес, изискващ сериозни усилия и инвестиции.

Вероятно все още чакате отговор на въпроса, колко време е необходимо, за да може действително да работи съдържанието, да започне да генерира продажби, т.е. да направи нещо, за което всъщност е създадено? Но този въпрос няма категоричен отговор.

Всичко зависи от вас, от способността ви да заснемете правилно вектора на интересите на вашата аудитория и да създавате съдържание, което отразява неговите интереси, от вашия опит и професионализъм, компетентен подход за инвестиране в съдържанието, разбирате ли, че това е скъпо и дълго, накрая, от обективни пазарни фактори, които влияят на вашата марка.

Така че: Не губете надежда.

А ако надеждата ви започне да се стопява, променете тактиката: преначертайте плана си за съдържание, потърсете нови идеи, създайте експериментално съдържание – опитайте, защото само изпробването и тестването му на практика ще ви отведе напред.

Не забравяйте за маркетинга за търсене, действайте в съответствие с правилата за популяризиране на търсенето. Например, не забравяйте, че ключовете са средство за получаване на трафик от търсене, поради което ключовите фрази трябва да бъдат органично разработени във вашето съдържание.

Запасете с търпение и запомнете: получаването на резултати от контент маркетинга е процес, разтегнат във времето. Големият брой популяризиране не е еквивалентен на голям брой продажби. Само когато марката ви стане „част от живота“ на вашата аудитория, ще забележите резултата.