Всеки програмист иска възможно по-бързо да ускори кариерния ръст. И това е възможно, ако спазвате някои съвети.

Бъдете самостоятелни

Важно е да бъдете целенасочени, да не се страхувате от предизвикателства и отговорности. Невъзможно е да се постигне повишение, ако 100% от времето ви е ангажирано с изпълнението на рутинни дела или изпълнението на чужди указания. Ако искате да увеличите кариерния ръст и заплатата си, трябва да поемете по-сложни задачи и сами да вземате решения. И също – да спечелите доверието на екипа, правейки нещо полезно за колегите.

Оценявайте себе си адекватно

Самодоволството и кариерния ръст в сферата на разработките са почти несъвместими. Щом започнете да се поставяте над колегите, те губят желанието да споделят опит с вас, а вие самият не виждате смисъл в ученето или коригирането на грешки.

Поемайте отговорност

Отговорността нараства с нарастването на кариерния ръст, експертизата – по техническата. Тези области често са свързани в развитието и експерт с уникални познания може да бъде отговорен за голям проект, работещ например като архитект на системи в голям интегратор или CTO в стартъп. Това се отразява на заплатата и пълномощията.

Развивайте на само hard skills, но и soft skills

Когато работите по проекти, трябва постоянно да общувате с хора както в екипа, така и извън него. За целта е необходимо да се развият soft skills: ефективната комуникация прави работата приятна и помага за завършване на проекти навреме.

Намерете време за саморазвитие

Трябва постоянно да се учите, ако е възможно, и да прилагате знанията си на практика. Струва си да участвате в интересни проекти с отворен код или да разработвате свои. В разработките постоянно се появява нещо ново и дори ако стека ви не се променя много бързо, винаги трябва да изучавате подходи от други технологии, да следвате интересни публикации, да разбирате алгоритми.

Be on the Edge

Бъдете в течение с най-новите тенденции в ИТ. Следете пазара на труда. Опитайте се да овладеете технологиите, които ще бъдат актуални и търсени. Преминете списъка с изисквания към младите кандидати и съставете списък с общите умения, които се изискват. Опитайте се да ги изучите на практика или на теория, така че въпросът „Какво е GIT или SVN?“ да не ви затруднява.

Взаимодействайте с колегите

За да се ускорите по-бързо кариерния ръст, изучете решенията, които са внедрени от по-опитни разработчици. Програмирането на двойки е чудесно нещо: жива обмяна на опит и качествено нов резултат.

Опитайте себе си в стартъпи

При стартъпите можете да създадете отдел, да настроите процеси, да организирате работата по свой начин. Там опитен служител има реален шанс да стане шеф – има повече доверие в него, въпреки че има и изключения.

Нарастване на социалния капитал

Тук имаме пред вид нетуъркинг, създаване на open source проекти.

Проявявайте инициатива грамотно

За увеличаване на кариерния ръст помага желанието максимално да сте на ясно с вашия предмет на дейност, плюс инициативата за подобряване на технологиите и работния процес. И това трябва да бъде видяно от ръководството. Важно е не само да работим продуктивно, но и да можем да демонстрираме адекватно резултатите от изпълнените задачи. Адекватна демонстрация е качествена демонстрация, описание на количеството свършена работа, описание на печалбата, която ще донесе нова функционалност или подобрена стара.

Трябва да искате да създавате нови неща, да внасяте нещо свое в проекта. Още по-важно е да получавате удоволствие от работата, от факта, че току-що написаният текст на програмата, „оживява“ точно пред очите ви и започва да върши работата, за която е създаден.

А вие на коя стъпало на кариерната стълбица се намирате?