Често ме питат: „Добре, де, аз мога ли да стана фрийлансър?” Отговорът, който ми се върти в главата всеки път е: „Копаеш ли руда? Редиш ли зидария?

friilanser

В над 90% от останалите случаи най-вероятно има начин да излезеш на свободна практика и да си работиш от вкъщи.” Знам, че звучи пресилено, но истината е, че в 21 век вече почти няма професия, която да включва 8 часа стоене пред компютъра и да не можеш да си я работиш от вкъщи.

И, все пак, има професии, които са по-подходящи за фрийланс и такива, при които нещата не се получават толкова добре. Добрата новина е, че необятните поля за развитие във фрийланса се разрастват като горски пожар през август, така че надежда има!

Ето и няколко нагледни примера за 4-те най-добре платени фрийланс сфери за кариерна реализация:

  1. Онлайн Маркетинг

Онлайн маркетингът и без друго е толкова обширно понятие, че, без значение каква е професията ти, все нещичко разбираш от него. Това, разбира се, далеч няма да е достатъчно, за да бъдеш успешен фрийлансър. Трябва си четене и практика, разбира се. Но, ако си учил маркетинг и следиш тенденциите онлайн, спокойно можеш да пробваш да реализираш печалба от уменията си като маркетинг специалист на свободна практика.

  1. Уеб дизайн и уеб програмиране

Технологиите днес са навсякъде и ти го знаеш много добре. Ако си сред малцината богоизбрани, на които HTML 5, CSS 3, PHP, MySQL, CMS, C# и Joomla не им звучи като смесица от Facebook пост, написан от някой, който не знае как да си ползва капс лока и SMS, изпратен от пияната ти половинка в 3 през нощта, значи си наясно с тази материя. Ако още не си се пробвал да изкараш пари с фрийланс (което би ме учудило), време е да се замислиш!

  1. Графичен дизайн

Ако умееш да работиш с PhotoShop, CorelDraw (или друга програма за графичен дизайн), в теб има креативност и въображението ти винаги работи, в света на фрийланс услугите стотици хиляди клиенти търсят талант като твоя. Не стой на последния ред с пуканки в ръка, а излез на сцената на фрийланса и покажи, че можеш да бъдеш звездата на шоуто.

  1. SEO

SEО-то е новото черно. Ако ме разбираш. То е светия граал за всеки клиент, защото всеки клиент иска да е на първа страница. В Google, де, не в криминалната хроника. Добрата новина е, че дори не е нужно да си завършил това, защото дори го няма като специалност (все още). Достатъчно е да минеш един курс, да имаш желание да четеш (много) и хъс да се реализираш.

Има, разбира се, още стотици професионални сфери, в които фрийлансърите по света си изкарват хляба и издържат семействата си – клиентско обслужване, административни дейности, преводи, писане, финанси, продажби и много други!

Автор на статията: Христина Димитрова

Водещ лектор на курса „Професия Фрийлансър