Целевата аудитория на сайта | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

Целевата аудитория, това са група потребители, към които са насочени някои рекламни мероприятия, от които са заинтересовани рекламодателите и/или която е заинтересована от някаква информация.

Целевата аудитория са хора, потребността на която е удовлетворена от вашия продукт или услуга.

Представете си, че започвате да сторите дом, преди да направите анализ на почвата. Така е и с анализа на целевата аудитория.

Незнанието на целевата аудитория води или пълен отказ на продукта на пазара, или нещо често срещано в практиката, значително увеличаване на бюджета за създаване и промотиране на продукта.

Пример: Собственичка на бизнес похарчила много пари за флаери и визитки, които ги раздавала в района или по събития. Обажданията в сайта били малко. Разходите за реклама не се оправдали.

Решение:

Изясняване на кои клиенти е нужен гримьор и кога.

След анализ на целевата аудитория се появиха следните портрети на клиенти:

 • Бъдещи булки и техните майки.
 • Жени в отпуск по майчинство.
 • Жителки на отдалечени райони на града.

Установяване на сътрудничество с големите сватбени агенции, информация за салона в детски градини и училища на преподавателите и родителите, откриване на група на салона в социалните мрежи.

Избраната стратегия за насърчаване на салона за взаимодействие със своята целева аудитория допринесе за качествена обратна връзка в интернет.

След няколко месеца на работа се оказа, че групата на салона в социалната мрежа носи най-голям поток от клиенти. Салона се отказа от контекстна реклама и се фокусира на социалната мрежа.

Също така беше решено да се създаде отделна страница за администратора на салона, тъй като този метод на връзки беше отбелязан като най-удобния за клиентите.

Извод: определянето и анализирането на целевата аудитория е необходимо в началния етап от създаване на рекламата.

Видове целева аудитория

В днешните пазарни практики различават следните видове целева аудитория:

 1. Основна и косвена. Основната аудитория взема решение за покупка, тя е инициатор на действията, за разлика от косвената. Естествено, че за нас тя ще бъде приоритетна.

Пример: основната аудитория на детски играчки са децата, а техните майки са косвената аудитория. Освен, че майките внимателно оглеждат продуктите за дефекти или безопасно използване, те заплащат покупката и са инициаторите.

 

 1. Широка и тясна целева аудитория. Тук е ясно от заглавието.

Пример: любителите на чай са широката аудитория, а любителите на бял плодов чай са тясната.

 1. И класическият пример – аудитория от типа целева група. Целевата аудитория в сферата на бизнеса (B2B) и на индивидуалното потребление (B2C).

Също така можем да отделим целевата аудитория по целта на посещение на сайта.

Целева аудитория, заинтересована от съдържанието на сайта (посетителите влизат в сайта за информация).

Посетители, които се интересуват от продукти и услуги на сайта за по-нататъшни придобивания.

Къде да търсим информация?

Данни за целевата аудитория може да намерите с помощта на:

 • анкетиране;
 • интервюиране;
 • проучвания.

 

Старайте се да анкетирате възможно повече хора. Търсете информация във форуми, блогове, социални мрежи (в групи или публични страници) на сходна тематика.

Социалните мрежи, това е база за провеждане на изследвания и проучвания, фокус група за вашия продукт или услуга.

Предимства:

 • Лесно сегментиране на аудиторията;
 • Голяма част от отговорите на анкетираните;
 • Не се изисква много време;
 • Минимална инвестиция.

 

Пример: Проучване за възможните поводи да се яде шоколад са помогнали Nestle идентифицирайки целевата група на „депресивните любители на шоколада“, които предпочитат да купуват скъпи кутии бонбони. Новата стратегия за популяризиране на бонбоните увеличила продажбите, благодарение на стесняване на публиката.

Важно е да се проведе интервю с така наречените „инициатори на покупките“: например, при покупка на детски мебели, мъжки панталони или ризи, жените също влизат в целевата аудитория, тъй като именно те вземат решение за необходимостта от покупка.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *