Създаването на адаптивен сайт се осъществява с помощта на специфични функции на устройството, подвижна структура и адаптивни изображения. Подобен дизайн не само настройва страниците за малки екрани, като намалява графиките и снимките, но също така отчита интересите на читателите в зависимост от устройството, от което посещават сайта: местоположението и видът на секциите се променят, декоративните елементи се изключват, илюстрациите се намаляват. Резултатът е нова архитектура на сайта, универсален за цялата гама от устройства.

Съгласни ли сте с факта, че настъпи моментът на високоскоростен мобилен интернет? В повече от половината случаи хората влизат онлайн не от лаптоп, а от таблет или смартфон. Почти всички собственици на мобилни устройства правят това. А сега ги имат почти всички.

Какво означава този факт за уеб програмистите? Това, че сега трябва да обърнете голямо внимание на показването на вашия ресурс на телефони и таблети. Лоялността на посетителите зависи от това: заинтересованост от сайта, времето прекарано в сайта, извършване на целево действие и т.н. На хората трябва да им бъде удобно, това е основната мисъл.

В това отношение създаването на адаптивен сайт става все по-важно. Сега не е достатъчно просто да направите няколко страници в интернет. Те трябва да бъдат адаптирани към различни екрани. В тази статия ще разгледаме по-отблизо това, което е необходимо, за да се разработи адаптивен уеб ресурс, а също и да обърнете внимание на различните подводни камъни.

Какво е адаптивен сайт?

Адаптивен сайт е този, който се показва правилно на устройства с различна разделителна способност на екрана. Често адаптивността се бърка с мобилната версия. Необходимо е тези две понятия да се разграничават.

Мобилната версия е отделен сайт, разположен на различен домейн (или поддомейн), който се показва само на потребителя на смартфон или таблет. С други думи, има пренасочване (редирект) от основния ресурс към неговата опростена версия.

Адаптивността е, когато основният сайт динамично променя външния си вид в зависимост от резолюцията на екрана на устройството. Не се извършва пренасочване.

Предимства на адаптивен сайт

Повечето сайтове все още не са адаптивни. Но сме сигурни, че през следващите години картината ще се промени. Вие не можете да останете в 2000-та година, когато навън е 2018. Разработването на нови технологии диктува собствени правила на играта и те трябва да бъдат взети под внимание.

Основните предимства на адаптивен сайт:

  • Използваемост. За мобилните потребители е много по-комфортно и по-приятно да работят с тези уеб страници, които не трябва непрекъснато да увеличаваш, опитвайки се да видиш телефонния номер или да прочетеш текст.
  • Популяризиране. Google заяви, че сайтовете, които се показват правилно на мобилни устройства, ще имат приоритет при класирането им в търсенето. За тези, които се занимават със SEO, този фактор е доста сериозен.

 

Как се прави това?

Разработването включва два компонента:

  • Адаптивен ( отзивчив) дизайн. Обикновено той съдържа две оформления: едно за екран с широчина 1920 пиксела, второ за ниска разделителна способност (например 480 пиксела).
  • Адаптивно оформление. Това е процес на създаване на рамка с динамично променяща се подредба на блокове и елементи (за различни екрани).

Най-хубавото от всичко, разбира се, е да се осигури адаптивността на сайта от самото начало на неговото създаване. Така да се каже, от нулата. Но дори и ако сте решили да направите съществуващ ресурс адаптивен, няма да имате проблеми.

Можете и сами да направите адаптивен сайт. За да направите това, първо изгответе оформление на страницата за мобилната версия. Не е необходимо да въвеждате нови елементи (компактни бутони за менюта и т.н.) – можете просто да подредите съществуващите блокове по различен начин. След това трябва да направите оформление. За да направите това, можете да използвате една от програмите (например общия инструмент Bootstrap 3 или Bootstrap 4) или да приложите правилата на CSS3 media queries.

Няма да се спираме на самия процес на оформление по-подробно, тъй като тази тема е извън обхвата на тази статия. Основната задача е да ви внушим да мислите за уместността да имате адаптивен сайт.