Видове уеб сайтове или класификация по предназначение | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

Ще ви запознаем с различните видове уеб сайтове и класификация според тяхното предназначение и съдържание.

Личен сайт (Personal Home Page). Всеки сайт с нестопанска цел, в който собственикът поставя никакви данни по теми, които представляват интерес за него. Най-често персоналните страници са тематични ресурси, например, сайт за отглеждане на стайни растения, сайт за риболов и т.н.

В началото такива уеб сайтове имаше много, но сега те постепенно се изместват от блогове и персонални страници в социалните мрежи. Отличителна черта на персоналната домашна страница, освен конкретната тематика, е ясно изразената структура с постоянно съдържание на начална страница, карта на сайта и т.н.

Kiev, Ukraine - October 17, 2012 - A logotype collection of well-known social media brand's printed on paper. Include Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Vimeo, Flickr, Myspace, Tumblr, Livejournal, Foursquare and more other logos.

 

Блог (Blog). На пръв поглед блогът малко се различава от личния сайт, но това е само на пръв поглед. Блог, това е дневник, който се води като дневник – практически всеки ден. И тъй като това е дневник, там се пише на всякакви теми, които интересуват автора. Главната страница на блога се променя непрекъснато, тъй като представлява списък на откъси от последните бележки, сортирани по дата в обратен ред (най-новите отгоре). Блог на първо място е общуване с читателите, винаги има възможност да се оставят коментари, да се абонират за бюлетин, или да оставят оценка на автора за поста.

Информационен портал. Тази категория уеб сайтове може да включва всички сайтове, които са предназначени да консолидират информация за конкретна тема. Те се различават от персоналните страници по това, че техните автори могат да бъдат много, а вниманието към качеството на материалите, стилът на публикуване и други аспекти на съдържанието са много по-високи. Информационните портали най-често не принадлежат на частни лица, а на отделни организации. Пример за този вид ресурс е Wikipedia или MSDN – ресурс (техническа он-лайн библиотека) на компанията Microsoft за създаваните от тази фирма програмни технологии и езици за програмиране.

Медиен портал. Сайт, съдържащ новини, съобщения за събития, прогнози, интервюта и други видове материали, които са специфични за медиите. Особеността на тези ресурси е, че те постоянно се актуализират, а търсачките обръщат специално внимание на тях, стараейки се да индексират техните нови страници. Медийните портали могат да бъдат на всякакви теми, или само за само за определени области на живота, като например спортни събития.

Корпоративен сайт (Фирмен сайт).  – представителство на търговска организация в Интернет. Част от корпоративния сайт може да бъде информационен портал, посветен на продукти или услуги, предоставяни от компанията. Ако компанията е голяма, в състава на корпоративния сайт може да влиза собствен медиен портал. Също в такива сайтове трябва да има кратко описание на компанията, нейната мисия и ценности, както и списък с услугите, отзиви на клиенти, контакти и т.н.

Форум. Сайт, който се създава за обсъждане от неговите посетители на различни теми. Доста често форумът е част от други ресурси. Например, за корпоративен портал това е отлично средство за организиране на обратна връзка с потребителите, а за информационен е източник на рецензии на публикации.

Лендинг страница (Landing page). Ресурсът се създава за насърчаване на нов продукт или услуга в рамките на конкретна кампания. Жизненият цикъл на тези сайтове често е ограничен от времето и рекламната кампания. Промо-сайт, това е един вид рекламен плакат в интернет.

Онлайн магазин. Тук коментарите са излишни, тъй като всичко е очевидно: посетителя влиза да избира стока и оформя заявката. Също така в такива сайтове има възможност да се прочетат отзиви на други потребители, да се остави коментар, да се сравнят подобни стоки и т.н.

Онлайн услуга. Всякакви интернет ресурси, позволяващи на своите потребители да решат определени задачи в Интернет с помощта на стандартен браузър. Не може да се говори за тяхното предназначение, тъй като това могат да бъдат и игри, и автоматизирани системи за популяризиране на сайтове, и видео хостинг, системи за виртуални пари и т.н. Доста често, онлайн услугата е реализацията на функциите на обичайните десктоп приложения посредством уеб програмиране, например, Google Docs – онлайн офис, който е аналог на Microsoft Office или на OpenOffice.org, но само в интернет. С течение на времето, тези услуги ще се появяват все повече и повече.

Търсачка. Информационни ресурси, предоставящи възможност за търсене на документи в интернет, такива като google.com.
Социалните мрежи (social networking service). Ресурс за комуникация и организация на хора от различни общности във виртуалното пространство. Днес социалните мрежи, това не са само сложни софтуерни системи с бази данни, но по-скоро проекция на обществото с всичките му аспекти в дигиталното пространство. Поради мащаба на тези ресурси и съществуващата между тях конкуренция не е голяма (facebook, myspace и google+ и еще блог-портали twitter и livejournal.)

Уеб портал (web portal) е уебсайт, който служи като информационен център. Порталът представя информация от различни източници по унифициран начин.
Освен стандартната търсачка, уеб порталите предлагат и други услуги – електронна поща, новини, информация, база данни и развлечения и др. Уеб порталите предоставят допълнителни възможности в структурирането на информация и по този начин стават отправна точка за достъп до различни уеб сайтове, услуги и др. Примери за обществени уеб портали са AOL, iGoogle, MSN, Netvibes, Yahoo!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *