Важен ли е дизайна на сайта? Какво е необходимо, за да бъде сайта успешен? Опитните оптимизатори не се колебаят да изброят такива компоненти като качествени връзки, оригинални статии, привлекателен дизайн на сайта и оптимална конфигурация на сървъра.

dizaina-na-saita (3)

Повечето от тези параметри могат да се измерват: количеството връзки могат да се изброят, уникалността на статиите се определя по някои програми, а единица за привлекателност за сега няма измислена.

И няма нищо чудно. Привлекателността е въпрос на вкус, затова тя до голяма степен е субективна. Ние няма да определяме специфични правила, но ще се постараем да видим, какво ценят търсачките и посетителите в оформлението на сайта.

Първото впечатление за сайта е неговия дизайн!

Без съмнение, дизайна на сайта отговаря за формиране на първото впечатление на посетителите на сайта. Да си представим ситуация: вие преминавате от един интернет-магазин към друг в търсене на подходящ ресурс за закупуване на лаптоп. И ако има много такива сайтове, ще се запознавате с представените модели до като дизайна на сайта на ви подразни. И след като това се случи, незабавно ще напуснете сайта, чийто дизайн не ви харесва.

Въпреки че е трудно да се определи, какъв трябва да бъде идеалния сайт, ще ви дадем някои съвети, които могат да ви помогнат да определите сравнително правилно дизайна на сайта.

  1. Не жертвайте скоростта на работа на сайта заради дизайна.

В някои случаи е по-добре да не се използва някой красив елемент или дори няколко такива, за да се постигне по-голяма скорост на зареждане на страницата. Не всеки потребител има възможност за бързо качване на „тежки“ страници. А ако сред вашите клиенти има такива, които живеят в отдалечени райони, тогава лесното зареждане ще бъде на преден план. Ако сайтът работи бавно, това дразни посетителите и прави работата с него неудобна, затова дизайна си е дизайн, но скоростта на работа трябва да бъде приемлива.

  1. Избягвайте крайностите: в дизайна на сайта не се пести

Ако вашият сайт е само текст и малко снимки, малко вероятно е, че ще бъде привлекателен за потребителите. Вероятно, вашите посетители ще сметнат, че са попаднали на експериментална работа на начинаещ уеб – мастър. Разбира се, сайтовете не е задължително да имат оформление, но за търговски цели това е необходимо.

Някои за оформление на своите сайтове използват разпостранени шаблони. Разбира се, те позволяват да се спести, но ако шаблона е удачен и безплатен, тогава той може да се използва от много уеб-мастъри, в резултат на което подобно оформление бързо ще омръзне на посетителите, дори може да бъркат вашия сайт с други сайтове, използвали този дизайн. И ако говорим за доверие, нима солидна компания, която се занимава с реализация на качествена продукция, няма да намери сума за изработка на индивидуално оформление на своя ресурс? От друга страна, за регионален онлайн-магазин няма никакъв смисъл да поръчва скъп сайт. Затова се стремете към баланс по отношение на оформлението на вашия сайт.

  1. Предназначението на дизайна – направете сайта удобен за посетителите

Разбира се, анимираното меню може да изглежда много привлекателно с много специални ефекти, но то трябва да бъде лесно за използване. Ако заради менюто посетителите започнат да се объркват и да извършват допълнителни движения с мишката, тогава се откажете от такъв сайт. Сайтът може да се сравни с дрехата: ако тя е красива, но когато я облечете се чувствате притиснати, ще ви бъде некомфортно и ще побързате да я свалите. Ето защо, ако потребителят просто иска да получи стоката, тогава неудобството на ресурса може да го накара да се обърне към ваш конкурент.

Шаблонен дизайн: предимства и недостатъци

Шаблонният дизайн е толкова широко понятие, че не може да се отговори еднозначно на него, да го използвате или не. Ясно е едно: безплатните банални модели са едни от най-лошите варианти. Добре е да се намери привлекателен и качествен шаблон, а оформлението на ресурса да се поръча на професионалисти. С подобно решение ще избегнете много трудности при популяризирането на сайта, а и неговото оформление ще се хареса на посетителите.

Може ли предварително да разберем дали посетителите ще оценят дизайна на сайта?

dizaina-na-saita (2)

Благодарение на сплит-тестовете, ще може предварително да разберете как посетителите ще оценят дизайна на вашия сайт. Този метод се състои в едновременно показване на различни варианти на оформление на страниците на аудиторията. На база резултатите от тестирането се създава статистика, която в цифри отразява успешността на едно или друго оформление.

Дизайна на сайта трябва да бъде рационален

Тъй като важна съставляваща на всеки сайт е съдържанието, от дизайна се очаква той да не пречи то да се възприема. Когато отвори страницата посетителят първо ще види тази част, която се намира непосредствено на екрана без превъртане. Именно тази част на страницата трябва да съдържа основната информация. Така, че тук е по-добре да не се използват графични елементи, които не са носители на семантично натоварване.

При използване на рекламни банери в сайта е важно да се разбере, че Google Panda в класирането обръща внимание на тях. Затова, ако искате да избегнете проблеми с популяризирането, по-добре оставете малко място за тях на страницата. Мат Кътс,  ръководител на Google Webspam, на среща с уеб-мастъри налепил на обикновен албумен лист два жълти стикера и обяснил, че за  Panda такова количество реклама на една страница вече е много.

Определени изисквания се поставят към цветовото оформление на сайта – то не трябва да бъде предизвикателно и да пречи на работата на посетителите. Това е особено важно за фона на текста. Читателят не трябва да страда заради красивите фонове. Същото се отнася и за елементи от менюто: то е необходимо за да може посетителите да се предвижват по страниците, а не да му се любуват, или да не могат да прочетат завъртяния шрифт.

Ако се използва голям шрифт с ярки цветове, то да бъде само за оформлението на елементи, към които трябва да се привлече вниманието на посетителите, например, за бутона „КУПИ“. Разработвайки дизайна е важно да се отчете това, че посетителите могат да имат различни браузъри и устройства, които могат да показват страниците по различен начин.

Да се направи сайт, който работи на всички платформи и браузъри не е евтино удоволствие. Но да се оптимизира ресурса за най-разпостранените устройства и браузъри, собственикът е длъжен да направи, ако не иска да загуби целия сегмент потребители.

Конфликт на интереси

От маркетинга, оптимизатора и дизайнера се очаква те да си сътрудничат, а не да мислят само за своите интереси. Успешният ресурс трябва да бъде удобен и привлекателен за посетителите, както и достъпен за търсачките.

Често дизайнерите използват вместо връзки в текста картинки. В някои случаи това е красиво и функционално, но за оптимизацията не е ефективно. По-добре е да не се използват такива връзки в елементите на навигацията и менюто, а да се постигне оригиналност с помощта на различни видове шрифт.

Не трябва да се злоупотребява и с Flash-технологиите. Търсачките ги индексират с успех, затова не всяка платформа ги поддържа. Ще ви помогнат да се измъкнете от тази ситуация алтернативните технологии на HTML5, които са по-ефективни от гледна точка на SEO оптимизация, освен това тези елементи могат да се дублират и с прост код HTML.

Балансираното използване се отнася и за JavaScript, тъй като това може да доведе до трудности в индексацията, в резултат на ще бъде засегнатата оптимизация на уеб сайта. Грешки в скрипта могат да станат причина за бавното зареждане на сайта.

Обобщавайки, можем да кажем, че правилният дизайн на сайта е много важна съставляваща за неговата успешност, затова му обърнете нужното внимание. В същото време се опитайте да бъдете балансирани: от търговския ресурс се очаква, че неговият външен вид ще бъде привлекателен и удобен, а самия сайт няма да бъде демонстрация на способностите на дизайнера. И не забравяйте, че някои технологии могат да навредят на оптимизацията на сайта, така че е най-добре да ги замените с по-удобна и ефективна алтернатива.