Защо онлайн магазина има нужда от мобилно приложение? | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

Трябва ли онлайн-магазина да има мобилно приложение? Делът на мобилния трафик на данни се разраства, а броят на потребителите на смартфони се увеличава ежегодно с почти една трета. Това естествено мотивира собствениците на онлайн магазини да мислят за възможността да получат „парче от тортата“ в този сегмент.

e7ced81ae81754735c4495ce8bc4ab9d

Да опростите използването на сайта с мобилно устройство може с помощта на няколко способа: мобилна версия на сайта, адаптивен дизайн или разработка на мобилно приложение.

Разликата между мобилно приложение за онлайн магазин от другите две опции е, че то е интегрирано в самото устройство, разполага с широка гама от функции, с възможност за разширение, и дава възможност за по-интуитивно взаимодействие с потребителския интерфейс.

Въпреки това, в тази версия има и минуси: цената на разработката на мобилни приложения е доста висока. В допълнение ще са необходими постоянни финансови приложения за поддръжка и корекции на грешки. И след това ще се надявате, че всички потребители ще започнат да инсталират приложението на своите устройства. Ще трябва да вложите средства за промоции, да измислите способ за насърчаване на потребителите към необходимия набор от действия, за да може все пак приложението да се окаже на техното устройство, както и да стимулирате потребителя за пуска приложението повече от един път.

Собственикът на сайта трябва да добре да помисли всички положителни и негативни моменти, преди да вземе решение за разработка на мобилно приложение. Освен възможностите можете да получите нови проблеми, разходите за ресурси за решаването които могат да неутрализират всички получени ползи.

Активната конкуренция във всички сегменти на електронната търговия прави очевиден един факт: за задържане и увеличаване на аудиторията потребители собственика на бизнеса трябва да търси нови пътища на комуникация с потенциалните клиенти и да експериментира с най-различни инструменти за продажба.

Използването на такъв инструмент като специализирано приложение е такъв инструмент, който позволява да стъпите и да се закрепите на мобилния пазар. А той, дори при забавянето на темповете на ръст на икономиката е един от най-бързо растящите.

Въпреки това, както вече споменахме, трябва да се обмислят много добре плюсовете и минусите, както и потенциалните рискове.

Ако говорим за положителните неща, то те са:

  • В приложението може да реализирате всичко необходимо за успешна търговска функционалност: каталог, карта на продукта, кошница и др.;
  • Интерактивността на интерфейса има положително въздействие върху потребителския опит;
  • Възможност за интеграция и използване на технически устройства ( камера, датчици);
  • Иновативно конкурентно предимство;
  • Допълнителен инструмент на маркетинга и продажбите;

И разбира се, трябва да помним и за минусите:

  • Цената на разработката на мобилното приложение остава доста висока;
  • Освен за разработката ще трябва да се инвестира и за тестване и постоянна поддръжка;
  • Ограничения по отношение на уеб анализите. Трябва да признаем, че проследяването на поведението на потребителите на уеб-сайта е много по-лесно, а и количеството получавани данни са много повече;
  • Висока стойност за привличане на клиенти. Ако на сайта посетителя може просто да влезе с помощта на търсачка и контекстна реклама (което е сравнително по-евтино), в случая с мобилното приложение потребителя трябва да извърши редица действия. А да го мотивираш за това е доста по-скъпо.

Можем да направим извод, че мобилното приложение за интернет-магазина все пак си струва да се разглежда като перспективен инструмент за маркетинг и продажби. Но разработката на това приложение може да се препоръча само на стабилен бизнес, който се стреми към максимален обхват на всякакви възможни канали на маркетинга.

 В този случай акцентът е върху растежа на авторитета на компаниите, а не на продажбите като такива. Ако говорим именно за продажби, съществуват и по-ефективни и по-евтини инструменти, отколкото разработването на мобилни приложения.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *