Често в процеса на работа ни питат: „Защо трябва да използвам тази платформа WordPress?“, „Старият ми сайт не е ли достатъчно добър?“, „Защо трябва да прехвърля сайта си на WordPress?“.

Ако се питате тези въпроси и Вие, значи сте на правилното място. В тази статия ще споделим няколко причини защо да използвате платформата WordPress за изработка на сайт. Ще отговорим още на въпросите: По какъв начин да използваме WordPress и кой го използва!

WordPress

Хората често правят грешка като класифицират WordPress, просто като платформа за блогове. Преди време това беше истина, но WordPress еволюира през годините като гъвкава CMS система (Content management system). Но сега освен, че можете да създадете един обикновен блог вече платформата позволява да създадете един напълно функционален уеб сайт или мобилна апликация.

Най-якото обаче за Уордпрес e, че е супер гъвкав и лесен за използване, който може да изпълни почти всички Ваши желания. Това е основната причина на WordPress да еволюира и стане толкова популярен в изработката на уеб сайтове. Според днешната статистика в световен мащаб 32 % от сайтовете са изработени на Уордпрес. За България за пример от нашите партньори Superhosting.bg В техните хостинг услуги 46.23 % се ползва WordPress. Ето и една иконографика от тях по случая:

WordPress-1

И за финал на увода ни ще Ви кажем кои световни марки ползват WordPress при изработката си на сайтове. Това са имена като: Time Magazine, Google, Facebook, Sony, Disney, LinkedIn, The New York Times, CNN, eBay и много други.

Сега нека си поговорим на тема „Защо трябва да използваме WordPress за правене на сайт?”.

WordPress е безплатен по презумция

Уордпрес е безплатен софтуер, което означава, че безплатно се сваля, инсталира и модифицира. Можете да го използвате да създавате всякакви сайтове. Той е също така е CMS с „отворен код“, което означава, че всеки може да се учи и модифицира.

В момента има над 2700+ Уордпрес теми и 31 500 plugin-a, които можете да сваляте безплатно и да ги инсталирате на всеки един сайт, който желаете. Казах ли, че е БЕЗПЛАТНО!

Ето от къде можете да си свалите последната версия на WordPress – Download WP from here

За да инсталирате Уордпрес единствено имате нужда от домейн и хостинг.

WordPress-2

WordPress се ръководи от огромна група от доброволци, които основата им идея е да разраснат неговата платформа. Всеки един от Вас може да допринесе до развитието и като пише нови плъгини, създава теми за уордпрес или да превежда на роден език.

WordPress e лесен за учене и използване

WordPress-3

WordPress се използва от милиони хора по света и почти всеки ден е ден, в който се включват нови хора към обществото ни като използват Уордпрес при направата си на уеб сайт. Причината е, че хората много лесно свикват с нея е, че е изключително лесна за ползване.

В IMG Академия ние имаме курсове , които ще Ви научат как да създавате сайтове на WordPress, умения по програмиране и не само това! Ще Ви научим как да ги направите в рамките на няколко дни. Толкова е лесно, че не можете да повярвате нали?

Ако искате сами се да научите на това, Интернет пространството е пълно с безплатни и платени видео клипове, които показват как лесно да инсталирате уордпреса и как да я настроите за Вашите първоначални нужни при изработката на първия уеб сайт.

WordPress е много гъвкав за ползването на Теми и Плъгини

WordPress-4

Много хора ползват WordPress дори без да имат познания по уеб дизайн или програмиране.

Защото е толкова лесно дори за хора, които нямат умения? Главният отговор е, че съществуват теми за сайтове, които могат да преобразят сайта Ви по начина, по който желаете само с няколко клика. Има WordPress теми за почти всичко! Ако искате тема за бизнес сайта, тема за онлайн магазин, тема за фотография, портфолио. Можете да намерите перфектната тема за почти всичко. Ако я няма платена, то със сигурност ще я намерите в сайтовете, където продават страхотни теми за палтформата. Казах ли, че там можете да закупите уникални дизайни на сайтове само за 60 долара. После е нужна малко работа на специалист и хоп, Вие имате един много добър и професионален сайт. Тази платформа е за създаване на страхотни сайтове!

WordPress е толкова лесен за ползване заради собствения си панел, в който можете да променяте темата на сайта, да сменяте цветовете на сайта, да качите лого, да смените background-а, да създадете красиви слайдери и да правите яки неща без да разбирате от писане на кодове.

А какво е plugin (плъгин)? Плъгините са малки „програмки“, които позволяват да добавяте всякакви екстри в сайта си! Можете да сложите контактна форма, да създадете социални бутони, да защити сайта от спам, да направите сайта си по-бърз и още много много неща.

WordPress е приятелски настроен към търсачките

WordPress е с написан код, който е с много високо качество и семантична структура, която е много атрактивна за търсещите машини (Google, Bing, Yandex, Yahoo…).

Още от създаването си Уордпрес е SEO friendly, и можете лесно да го направите все по приятелски за търскачките като ползвате различни плъгини за SEO оптимизация на съдържанието. Трите най-добри плъгина за мен са: Yoast SEO, All in one SEO pack и SEO Ultimate. Скоро ще напиша и кратка статия за тях в IMG блога ни и ще кажа повече по темата SEO Оптимизация с WordPress.

WordPress е лесен за управление

WordPress идва с вграден ъпдейтър, който позволява да ъпдейтвате плъгините и темите си дирекно през задния панел на сайта (Dashboard). Също така той сигнализира дали има нов ъпдейт и ъпдейта се нанася само с един клик на бутона. Също така може лесно да правите пълен архив на сайта, което много успокоява усилията Ви по време на ровенето и опознаване на платформата.

WordPress e безопасен

Разработчиците на CMS системата са вградили доста защити, които са минали хиляди часове тестове. Но имайте предвид, че интернет не е защитено място и внимавайте какви данни давате в чуждите сайтове. Ние използваме няколко плъгина, с които защитаваме нашите сайтове.

Zashto da izpolzvame wordpress

WordPress е в помощ и на бизнеса.

България е пълна със WordPress специалисти

Лично за мен Уордпрес е добър избор при изработката на уеб сайт. По-добър е от custom решения и „писане на сайтове на ръка“. Защо ? Защото custom написаните сайтове в един момент администратора (aka. Уеб дизанера) или човекът, който поддържа Вашия сайт реши да замине на гурбет някъде и Ви зарежи … какво правите тогава с парите, които сте инвестирали в проекта, който много обичахте. Трудно и за много пари се намира специалист, който ще му е нужно много време да навлезе в стъпките на предния дизайнер/програмист. А ако ползвате сайт на Уордпрес, лесно е! Специалисти много, форуми много, фейсбук страници също много и хора, които са задружни и си помагат при трудни ситуации. Аз бих предпочел платформа, която като реша да сменям дизайна не е нужно да създавам нов сайт от нулата. Вероятно вече и Вие започнахте да мислите като мен.

Каквото и да изберете за изработка на уеб сайт, прочетете повече в Интернет за плюсовете и минусите. Бъдете информирани!

Надявам се тази статия да е отговорила на въпроса ВиЗащо да използваме WordPress за изработка на уеб сайт?. Най-добрата истина за силата на WordPress ще откриете просто като я използвате. Изпробвайте я и ни напишете в коментарите какво мислите по-въпроса след това.


Ако Ви е харесала тази статия, може да се абонирате за нашия YouTube Канал или да споделите статията с приятели в Facebook и Google+. Благодаря!

Любомир Атанасов - Лектор - ИТ Академия Пловдив

Любомир Атанасов

Управител на IMG (Internet Media Group)